Typisch Amsterdams

Echte Amsterdamse uitvaartmaatschappij

PC Uitvaart is de enige echte uitvaartmaatschappij voor echte Amsterdammers. Daar zijn we trots op en dat willen we graag laten blijken. Sinds 1931 verzorgt PC Uitvaart het afscheid van menig Amsterdammer, waarbij nog weleens een typisch Amsterdamse uitdrukking de revue passeert. In onze nieuwe campagne brengen we een ode aan deze uitdrukkingen en bewaren we tegelijkertijd een stukje Amsterdamse taal. Hoe vaak hoor je immers nog dat iemand asjeweine gaat of geen sjoege meer geeft?

Voor als je kassie zes bent

De Amsterdamse taal is direct, vaak beeldend en kent veel invloeden. Het woord ‘Kassiezes’ (‘dood’ of ‘kapot’) is bijvoorbeeld afgeleid van ‘kasjewijne’, dat weer ontstaan is uit het Jiddische hasjeweine (‘weg’ of ‘verdwenen’). De variatie ‘kassiezes’ refereert echter aan de zes planken van de doodskist (opgevat als kastje).

Gebundeld: ‘Mokums laatste woorden’

De mooiste Amsterdamse uitspraken voor als het tijd is om afscheid te nemen hebben we voor verzameld in een handzaam boekje. In ‘Mokums laatste woorden’ leest u over de betekenis en oorsprong van alle spreuken uit onze campagne. Dit boekje kunt u gratis bij ons opvragen.

Vraag het boekje gratis aan

Samen maken we het bespreekbaar

Een uitvaart naar wens, waar u maar wilt