‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Hoe steunt u iemand in rouw?

Wij willen graag vrienden en familie steunen als zij een dierbare verliezen. Woorden schieten vaak tekort op dit soort momenten. Wat moeten we zeggen? Sommige mensen zijn zo bang om iets verkeerds te zeggen of te doen, dat ze er soms voor kiezen om een stap terug te zetten.

Er bestaat geen perfecte manier om te reageren en er zijn ook geen voorgeschreven regels voor hoe je het beste iemand kunt steunen.

Laat het rouwen over aan de nabestaande(n)

Onthoud dat u een ondersteunende rol heeft in het rouwproces van uw naaste. Ondersteun diegene in de stappen die hij of zij wil zetten. Verdriet en rouwen zijn heel persoonlijk en behoort tot de persoon die het ervaart. Het kan goed zijn dat u andere gedachten heeft over hoe u het zou aanpakken als u in zijn of haar situatie zat, maar de keuze is aan de nabestaanden.

Blijf in het ‘nu’

Het is verleidelijk om uitspraken te doen over de toekomst als iemand nu veel pijn heeft. We weten niet wat de toekomst brengt. Dat het leven van uw familielid of vriend in het verleden goed was, maakt zijn of haar pijn er nu niet minder op. Het is logisch dat u iemand wilt troosten en kalmeren, maar algemene en cliché uitspraken zijn niet nuttig. Zeg liever de waarheid: wat een rotsituatie, maar ik ben er voor je.

Wees hem of haar een stapje voor

Zijn er bepaalde dingen of klusjes die u tijdelijk kunt overnemen? Zoals bijvoorbeeld de vuilnis buiten zetten of de hond uitlaten? Zeg dat u dat overneemt en laat die beslissing niet bij de persoon in rouw. Zeg niet “Bel me als je iets nodig hebt’, omdat diegene u waarschijnlijk niet gaat bellen. Maak in plaats daarvan concrete afspraken: “Ik zal er donderdagmiddag zijn om de vuilniszak aan de straat te zetten”, of “Ik zal elke ochtend voor ik naar mijn werk ga kort met de hond wandelen”. Met zulke kleine gebaren bent u een grote steun zijn.