‹ Bekijk alle nieuwsberichten

Crematorium Purmerend tijdelijk gesloten

In Crematorium Purmerend vinden tijdelijk geen crematies plaats wegens radioactiviteit. De straling is vrijgekomen na crematie van een overledene die radioactieve stoffen in het lichaam had ter behandeling van kanker. Deze radioactieve stoffen zijn in de as terechtgekomen. De veiligheid van de omgeving en het milieu zijn niet in het geding geweest. Het ovengebouw van PC Uitvaart aan de Nieuwe Algemene Begraafplaats wordt de komende weken grondig schoongemaakt door een deskundig bedrijf en onder toezicht van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). Crematieplechtigheden kunnen nog wel plaatsvinden in Het Uitvaarthuis Purmerend Beemster en in de aula bij de begraafplaats, waarna de overledene in Hoorn of Zaanstad gecremeerd zal worden.

Bij een crematie gelden regels voor de veiligheid en bescherming van medewerkers, het milieu en de oven. Zo mag glaswerk en elektronische apparatuur niet in de kist worden bijgesloten en dienen er voorzorgsmaatregelen te worden getroffen na bepaalde medische behandelingen. In Crematorium Purmerend was men voorafgaande aan de crematie niet op de hoogte gebracht van de behandeling met jodium 125, die de overledene recentelijk had ondergaan. Hierdoor is radioactieve straling vrijgekomen in het crematorium en in de as, die hierdoor momenteel niet kan worden verstrooid. “Eén jaar na plaatsing van de radioactieve stof in het lichaam is de straling tot een voor mens en omgeving aanvaardbaar niveau afgenomen en kan de overledene gewoon gecremeerd worden. Wanneer iemand echter binnen één jaar overlijdt, dan dienen er extra maatregelen te worden genomen”, legt Eveline de Koning, woordvoerder van PC Uitvaart uit. Omdat het crematorium een dag na de crematie op de hoogte werd gebracht, zijn enkele medewerkers blootgesteld aan de straling tijdens het verwerken van de as en het schoonmaken van de oven. “Gelukkig is de stralingsbelasting onder het aanvaardbare risiconiveau gebleven en is een medische behandeling van de medewerkers niet nodig”.

Serieuze aanpak

Voor het laten onderzoeken van de as en het houden van toezicht op de schoonmaakwerkzaamheden heeft PC Uitvaart de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) ingeschakeld. PC Uitvaart neemt dit incident zeer serieus en wil dit daarom aangrijpen om het belang van het volgen van de veiligheidsprotocollen voor alle betrokken partijen te benadrukken. “Samen hebben wij de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van mens, milieu en samenleving.”

De schoonmaakwerkzaamheden kunnen enkele weken in beslag nemen. Tot het moment dat Crematorium Purmerend weer geheel stralingsvrij is, blijft het ovengebouw gesloten. De omgeving van het ovengebouw is volledig stralingsvrij en heeft nooit gevaar gelopen. Crematieplechtigheden kunnen gewoon doorgang vinden in het nabij gelegen Uitvaarthuis Purmerend Beemster of in het aulagebouw bij de begraafplaats. De crematie vindt nog diezelfde dag plaats in het crematorium in Hoorn of in Zaandam. De as kan daarna verstrooid worden op een plek naar keuze of opgehaald worden in Het Uitvaarthuis Purmerend Beemster.

Over Crematorium Purmerend
Crematorium Purmerend is gelegen naast de Nieuwe Algemene Begraafplaats van de Gemeente Purmerend aan de Purmerweg. Het crematorium maakt, evenals Het Uitvaartcentrum Purmerend Beemster, onderdeel uit van PC Uitvaart, expert op het gebied van uitvaartverzorging in de regio Noordwest-Nederland.

‹ Bekijk alle nieuwsberichten

Openingstijden

maandag t/m vrijdag
08.00 tot 18.00 uur

zaterdag & zondag
08.30 tot 17.00 uur

 

Routebeschrijving

Ons hoofdkantoor bevindt zich op circa 10 minuten loopafstand vanaf station Amsterdam Sloterdijk. Komt u met de auto? Dan kunt u gratis parkeren op ons parkeerterrein, tegenover ons kantoor.

Plan route ›