‹ Bekijk alle verhalen

Priscilla Mansveld, medewerker ondersteunen uitvaarten

“Het verzorgen, ophalen en opbaren van de overledene zijn de belangrijkste taken in mijn baan. Een baan die me veel voldoening geeft, omdat ik echt iets voor anderen kan betekenen. Ik ontmoet nabestaanden natuurlijk in een verdrietige situatie. Vaak hebben ze geen idee wat ze moeten doen. Ik kom de overledene ophalen, dat weten ze, maar wat gaat er nog meer gebeuren? Waar wordt hun dierbare naartoe gebracht? Wat voor informatie hebben ik en mijn collega’s nodig? Ik focus me in eerste instantie op de dingen die op dat moment echt belangrijk zijn en vertel: ‘Morgen komt de rest.’ Er komt al genoeg op je af als je net iemand bent verloren.

‘Er kan heel veel, ook als je kijkt naar de verzorging van de overledene’

Als het over mijn werk gaat, krijg ik vaak als reactie: ‘Wat heftig! Dat je dat kunt.’ Natuurlijk grijpt het me weleens aan. Ik ben zelf moeder, dus als er een kindje is overleden, komt dat extra hard binnen. Gelukkig gebeurt dat niet vaak. Of als een dementerende vrouw haar man heeft verloren en ik moet hem meenemen, dan is dat pittig. Want hoe leg je uit wat er gaat gebeuren aan een persoon die al enorm in de war is? Ik geef zo iemand dan net wat extra aandacht. Negen van de tien keer is er gelukkig een ander familielid bij.

‘Iedereen verdient een waardig afscheid, jong of oud, rijk of zwerver. Het is het laatste wat je nog voor iemand kunt doen’

Mensen vragen weleens: ‘Wat kan er allemaal? Wat is normaal?’ Dat verschilt natuurlijk. Wat voor de een normaal is, is dat voor de ander juist weer niet. Er kan heel veel, ook als je kijkt naar de verzorging van de overledene. Reconstructie bijvoorbeeld, van een hand of een gezicht. Zodat nabestaanden toch nog afscheid kunnen nemen. Want goed afscheid kunnen nemen is zo belangrijk. Soms is het best onwerkelijk om te bevatten dat een dierbare er niet meer is; hoe mooi is het dan om hem of haar nog één keer te kunnen zien. Iedereen verdient een waardig afscheid, jong of oud, rijk of zwerver. Het is het allerlaatste wat je nog voor iemand kunt doen. Dat ik daaraan kan meehelpen, voelt heel bijzonder. Ik heb het mooiste beroep dat er bestaat.”

Priscilla Mansveld
Medewerker ondersteunen uitvaarten