‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Afscheidsrituelen van nu

Waar vroeger het afscheid vaak volgens vaste (religieuze) regels plaatsvond, kiezen steeds meer mensen voor een persoonlijk ritueel dat ze op hun eigen manier vormgeven.

1. Lintenritueel

Het idee bij het lintenritueel is dat de verbinding met de ziel van de overledene blijft, ook al moet je afscheid nemen van het lichaam. De uiteinden van versierde of beschreven linten worden samengebonden en in de handen van de overledene gelegd. De linten hangen over de rand van de kist. Na het sluiten van de kist worden ze doorgeknipt, maar de gestorvene en de nabestaanden zijn voor altijd met elkaar verbonden.

2. Levensverhaal

Elke persoon maakt zijn eigen reis door het leven, gevuld met geluk en verdriet, ontdekkingen en ontmoetingen, successen en struikelblokken. Het kan steun geven om bij een naderend afscheid het verhaal van deze reis te delen: met familie en vrienden of met een professional die de herinneringen verwerkt in een levensboek. Hieruit kan bijvoorbeeld tijdens de dienst worden voorgelezen.

3. Troostkleed & troostkussen

Het trouwoverhemd, de lievelingsjurk, het shirt van de favoriete voetbalclub: door kledingstukken van een dierbare te verwerken in een troostkleed of -kussen krijgen ze een waardevol tweede leven. Er zijn workshops om ze zelf te maken, maar je kunt het ook laten doen.

4. Herinneringssymbolen

Rouw en verdriet zitten vaak in kleine, dagelijkse dingen. Een horloge, een paar schoenen, een lied of een bloem die iemand heel mooi vond: symbolen als deze vormen een tastbare herinnering aan de overledene.

5. Troostknuffel

Voor kinderen is de dood vaak moeilijk te bevatten. Een troostknuffel kan helpen. Denk aan een aapje met extra lange armen waar het kind letterlijk in kan wegduiken. Ook bestaan er knuffeldieren met een ritsvakje waar kinderen een tekening in kunnen stoppen en knuffels met shirtjes waarop een foto, naam of tekst is afgebeeld.

6. Herdenkingswandeling

Een herdenkingswandeling is een mooie manier om in alle rust, omgeven door de natuur, herinneringen op te halen. Bijvoorbeeld langs plaatsen die een belangrijke rol speelden in iemands leven. Sommige wandelingen – waaronder de Riet Emans Herdenkingswandeling – zijn uitgegroeid tot jaarlijks terugkerende evenementen.