‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Tips voor het schoonmaken van een grafsteen

Uiteraard wilt u dat de grafsteen van een dierbare regelmatig wordt schoongemaakt en onderhouden. Grafstenen zijn gemaakt van allerlei verschillende soorten materialen en de schoonmaak hiervan vraagt echter om precisie. In dit blog vertellen we welke schoonmaakmethode u het beste kunt gebruiken om graftstenen van verschillende materialen te reinigen, beschermen en onderhouden.

Materiaal bepalen

Voordat u aan de slag gaat met de reiniging van een grafsteen is het belangrijk om te controleren uit welk soort materiaal de grafsteen bestaat. Het soort materiaal bepaalt namelijk welke reinigingsmethode u het beste kunt toepassen. Los vuil, zoals blaadjes en takjes, veegt u gemakkelijk weg met een bezem of zachte borstel. Aangehecht vuil kunt u het beste verwijderen met behulp van water en een schoonmaakmiddel.

Natuursteen schoonmaken

Grafstenen gemaakt uit natuursteen kunnen bestaan uit harde natuursteensoorten (bijvoorbeeld graniet of basalt) of zachte natuursteensoorten (bv. kalksteen of marmer). Harde natuursteensoorten zijn vaak onderhoudsvriendelijker dan zachte natuursteensoorten.

Voor regelmatige reiniging van een granieten grafsteen is een zachte doek en wat lauw water voldoende. Breng het water aan met een microvezeldoek. Droog grafsteen daarna af om vegen en droogvlekken te voorkomen. We raden het gebruik van bijtende en schurende reinigingsmiddelen sterk af. Aangezien deze middelen een grafsteen van natuursteen zwaar kunnen aantasten. Ook raden wij het gebruik van een schuurspons af om krassen in het gepolijste graniet te voorkomen. Een bewerkte grafsteen kunt u wel schoonmaken met een schuurspons.

Marmeren grafsteen

Bij de schoonmaak van een marmeren grafsteen moet u extra zorgvuldig zijn met het gebruik van reinigingsmiddelen. Marmeren grafstenen zijn namelijk gevoelig voor zuur. Het gebruik van een agressief schoonmaakmiddel kan de steen aantasten en voor doffe plekken zorgen. Een marmeren grafsteen kunt u het beste schoonmaken met pure chloor. Chloor is een reinigingsmiddel zonder zuur. Spoel de steen eerst met water. Verdeel daarna met een zachte borstel de pure chloor over de gehele grafsteen. Na 20 minuten kunt u de marmeren grafsteen afspoelen. Deze schoonmaakmethode kunt u meerdere malen herhalen voor het gewenste resultaat.

RVS schoonmaken

Wij adviseren u om een grafsteen bestaande uit rvs op regelmatige basis schoon te maken. Een rvs grafsteen is namelijk gevoelig voor corrosie. Corrosie kan ontstaan door een ophoping van chloriden of zwaveldioxiden. U kunt rvs het beste schoonmaken met een zacht en vloeibaar reinigingsmiddel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vloeibare groene zeep. Verdun de zeep met water en breng het aan met een zachte doek. Wij raden u aan om na het aanbrengen van de zeep de grafsteen af te spoelen met gedemineraliseerd water. Dit zal het ontstaan van droogvlekken van hard water vermijden. Gedemineraliseerd water is verkrijgbaar in de supermarkt. Vervolgens kunt u de grafsteen droogwrijven met een microvezeldoek, om vegen en droogvlekken te voorkomen.

Glas schoonmaken

Bij een glazen grafmonument is het belangrijk om het glas voor het reinigen af te spoelen met water. Na het afspoelen kunt u het glas het beste schoonmaken met vloeibare groene zeep opgelost in emmer lauw water. Breng het water aan met een zachte doek of borstel. U kunt het glas afdrogen met een droge doek of zeem. Dit is echter niet noodzakelijk.

Oude grafsteen opschuren

Het schoonmaken van een oude grafsteen van marmer of kalksteen kan een lastige klus zijn. Oude grafstenen verweren in de loop der jaren aangezien deze grafstenen lange tijd buiten liggen. Hierdoor verliest de grafsteen zijn kleur en wordt deze ruwer. In dit geval is het erg lastig om de grafsteen schoon te maken met behulp van schoonmaakmiddelen. Wij adviseren u dan ook om de steen te laten opschuren door een gespecialiseerde steenhouwerij. Zo komt de oude kleur en glans weer naar boven. Nadat de grafsteen is opgeschuurd, kunnen de letters opnieuw worden ingeschilderd.

Meer informatie? Neem contact met ons op!

Heeft u twijfels over de juiste methode voor de schoonmaak van een specifieke soort grafsteen? Neem dan contact op met een van onze medewerkers! Wij helpen u graag verder. Bel 0800 5080 (gratis) of stuur een e-mail naar info@pc.nl.