Chinese uitvaart

Leestijd: 3 minuten

In de Chinese cultuur is het belangrijk dat de overledene wordt begraven met de juiste rituelen. Gebeurt dit niet, zo is de vrees, dan worden nabestaanden vervloekt of nagezeten door geesten. De rituelen rond het overlijden en het afscheid verschillen per regio en sociale klasse. Ook de oorzaak van overlijden en de leeftijd van de overledene speelt mee. Toch zijn er een aantal terugkerende elementen, zoals voorouderverering en papieren offergaven. Chinezen vermijden, net als de meeste andere Aziaten, het woord ‘doodgaan’. Ze zullen eerder zeggen dat iemand naar een andere wereld is.

“De rituelen rond het overlijden en het laatste afscheid zijn heel belangrijk voor de nabestaanden”

Zeven lagen kleding

Traditioneel gezien kiezen Chinezen voor een begrafenis, maar wie minder streng vasthoudt aan traditie kan ook kiezen voor een crematie. Vaak wordt een Feng Shui-meester gevraagd om de nabestaanden te begeleiden en ervoor te zorgen dat alle rituelen juist worden uitgevoerd. De Feng Shui-meester bepaalt de datum, de locatie en het tijdstip van de begrafenis. De voorbereidingen beginnen al voordat de persoon is overleden. Zo wordt de kist vaak al besteld tijdens het sterfbed. Na het overlijden wordt de overledene ritueel gewassen. Hij of zij krijgt vervolgens zeven lagen kleding aan. De ziel van de overledene kan dan in alle rust de lange reis maken naar de andere wereld. In China wordt de overledene boven de grond begraven, in een soort heuvel – liefst aan het water – waar de kist in wordt geschoven.

“Traditioneel kiezen Chinezen voor een begrafenis. De voorbereidingen beginnen al voordat de persoon is overleden”

Namaakgeld en vuurwerk

Voor en tijdens de uitvaart is het gebruikelijk om namaakgeld en papieren namaakobjecten te verbranden. Het idee hierachter is dat de rook die opstijgt de hemel bereikt, zodat de overledene het geld en de goederen daar kan gebruiken. Soms worden er muntstukken naar de kist gegooid, deze zijn ook voor het leven na de dood. Andere rituelen kunnen zijn: rijst en papieren lotusbloemen meegeven in de kist, een muntje plaatsen in de mond van de overledene en het strooien van Joss-papiertjes vanuit de volgauto op weg naar de begraafplaats (papieren blaadjes met opdruk). Tijdens de begrafenis kan er vuurwerk worden afgestoken om de geesten af te schrikken. Wanneer de kist het graf inzakt, draaien Chinezen zich vaak om. Dit om te voorkomen dat er geesten met hen mee naar huis gaan. Ook mag er nooit een paraplu worden opgestoken op de begraafplaats, omdat de geest van de overledene hieronder zou kunnen schuilen.

“Wanneer de kist het graf inzakt, draaien Chinezen zich vaak om. Het is gebruikelijk om papieren namaakobjecten te verbranden tijdens de uitvaart”

Wit = rouw

In China is wit de kleur van rouw en verdriet. Daarom draagt de familie tijdens de uitvaart witte kleding. Tegenwoordig is het genodigden toegestaan om naast wit ook stemmige kleuren te dragen. Vermijd de kleur rood, omdat deze in de Chinese cultuur voorspoed en geluk symboliseert. Het is gebruikelijk om de familie te begroeten met een buiging. Vaak gebeurt dit in stilte.

Eén van de meest bekende en grootste Chinese grafveld in Nederland ligt op Herdenkingspark Westgaarde in Amsterdam. Hier zijn o.a. uitgebreide faciliteiten voor rituele wassingen. Wilt u meer weten over de mogelijkheden rondom een Chinese uitvaart? Vul dan onderstaand formulier in.

 

 

Samen maken we het bespreekbaar

Een uitvaart naar wens, waar u maar wilt