‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Hoe maakt u de grafsteen voorjaarsklaar?

Eind maart begint officieel de lente, waarmee het seizoen van vernieuwing en bloei aanbreekt. Na de koude, natte wintermaanden, waarin het onderhouden van een graf een uitdaging kan zijn, kunt u nu met zorg en aandacht de grafsteen van uw dierbare klaarmaken voor het voorjaar.

Om de grafsteen zo goed mogelijk te behandelen en niet te beschadigen, hebben wij een aantal tips voor u.

Gebruik een zachte borstel

Maak gebruik van een zachte borstel, bijvoorbeeld een zachte tandenborstel of een stoffer, om vuil, stof en plantenresten van de grafsteen te verwijderen. Hiermee voorkomt u schade en krassen aan het oppervlak van de steen.

Gebruik een milde zeep en water

Wij raden u aan om de grafsteen schoon te maken met een milde zeep met water op een zachte doek of een spons. Om vlekken te voorkomen kunt u de grafsteen vervolgens afnemen met een droge doek. Vermijd agressieve reinigingsmiddelen, omdat deze de steen kunnen beschadigen en slecht zijn voor de natuur.

Vermijd schurende materialen

Gebruik geen schurende materialen zoals staalwol of schuurspons voor de grafsteen, omdat deze krassen kunnen veroorzaken. Als de natuursteen zijn glans heeft verloren, kunt u deze insmeren met een plantaardige olie.

Mos en algen verwijderen

Als er mos of algen op de grafsteen zitten, maak dan gebruik van water en azijn om deze te verwijderen. Laat de oplossing een paar minuten inwerken voordat u voorzichtig het mos en de algen eraf borstelt. Spoel vervolgens af met schoon water om azijnresten te verwijderen.

Een tip van onze begraafplaatsmedewerker: Voor het reinigen van natuursteen zijn er speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar, zoals die van HG. Deze kunt u in veel supermarkten en drogisterijen kopen.

Natuurlijke bescherming

Voor extra bescherming van de grafsteen kunt u ervoor kiezen natuurlijke beschermingsmiddelen zoals bijenwas of natuurlijke steen impregneermiddelen aan te brengen. Dit helpt de steen beter bestand te zijn tegen weer en vuil.

Het is belangrijk om altijd voorzichtig te zijn bij het reinigen van grafstenen. Test altijd eerst een klein, onopvallend gedeelte om er zeker van te zijn dat dit het gewenste effect geeft zonder schade te veroorzaken. Als u twijfels of vragen heeft over het onderhoud, verzoeken wij u contact op te nemen met de steenhouwer waar u de graafsteen heeft aangeschaft.

Samen maken we het bespreekbaar

Een uitvaart naar wens, waar u maar wilt