‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Herdenken op Facebook

Tien miljoen Nederlanders zitten op Facebook, waarvan bijna zeven miljoen elke dag. Als je dit leest heb je dus zeer waarschijnlijk ook een Facebookprofiel. Het is vermakelijk en leuk om mee bezig te zijn. Weinig mensen staan dan ook stil bij het feit dat een Facebookprofiel blijft bestaan als er iemand komt te overlijden. Wat kan je dan doen en hoe werkt het? In deze blog vertellen we je graag de mogelijkheden.

Als er iemand komt te overlijden zijn er drie dingen die je kunt doen met de pagina:

 • Facebookprofiel laten bestaan
 • Facebookprofiel verwijderen
 • Facebookprofiel Herdenkingsstatus geven

Facebookprofiel laten bestaan

Als je het profiel laat staan blijft alles zoals het is. Er kunnen geen berichten meer geplaatst worden als iemand je wachtwoord niet heeft. Je profiel is nog wel op te zoeken en er kunnen vriendschapsverzoeken gestuurd worden naar je profiel. Daarnaast hebben apps nog toegang en kunnen vrienden ook nog berichten op je profiel plaatsen. De instellingen van je profiel kunnen niet worden aangepast en het profiel kan niet eenvoudig worden verwijderd.

Pagina verwijderen

Dit kan je zelf voor het overlijden doen, maar dan kan je geen gebruik meer maken van Facebook. Een aantrekkelijkere optie is dan ook om te zorgen dat je account eenvoudig te verwijderen is voor je nabestaanden na het overlijden. Dit kan met een paar eenvoudige stappen:

 1. Log in op Facebook
 2. Klik rechtsboven op het driehoekje, daarna instellingen, daarna algemeen.
 3. Klik op ‘Instellingen voor accounts met herdenkingsstatus’
 4. In het onderste deel, Account verwijderen na overlijden, kan je een verzoek indienen dat je profiel na je overlijden door je nabestaanden kan worden verwijderd
 5. Ga door met genieten van het leven!

Herdenkingsstatus

Facebook heeft sinds een aantal jaar de mogelijkheid om een profiel een Herdenkingsstatus te geven. Je profiel blijft dan wel zichtbaar en er worden geen foto’s of berichten verwijderd. Vrienden kunnen nog steeds berichten sturen naar je profiel.
Er zijn wel een paar belangrijke verschillen tussen een normaal profiel en de Herdenkingsstatus:

 • De woorden ‘Ter nagedachtenis van’ wordt naast de naam de overledene weergegeven
 • Het profiel wordt niet meegenomen in ‘Mensen die je misschien kent’, verjaardagen of advertenties
 • Niemand kan zich aanmelden op een account met herdenkingsstatus
 • Als er geen contactpersoon is voor een profiel, kan het profiel niet worden verwijderd

Mochten de nabestaanden na enige tijd de Herdenkingspagina alsnog willen verwijderen, dan kan dit ook. Ze moeten dan contact met Facebook opnemen.

Samen maken we het bespreekbaar

Een uitvaart naar wens, waar u maar wilt