‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Herdenken op Facebook

Bijna tien miljoen Nederlanders gebruiken Facebook, waarvan acht miljoen elke dag. Het is een plek waar we graag onze tijd doorbrengen. Maar heeft u er weleens aan gedacht wat er gebeurt met uw Facebookprofiel als u er niet meer bent? In deze blog vertellen we u hier meer over. 

Wat gebeurt er met uw Facebook na overlijden?

Het is misschien niet het eerste waar u aan denkt na het verlies van een dierbare, maar het is belangrijk om te weten wat er met een Facebookprofiel gebeurt als iemand overlijdt. Facebook biedt verschillende opties voor het beheren van een profiel na overlijden. Zonder de juiste instellingen kunnen nabestaanden onverwachts herinneringen ontvangen, zoals verjaardagsmeldingen, wat pijnlijk kan zijn.

Na het overlijden van een dierbare kunt u drie dingen doen met de Facebookpagina:

  1. Het profiel laten bestaan zoals het is.
  2. De pagina omzetten naar een herdenkingspagina.
  3. Het profiel verwijderen.

Hoe krijgt u een herdenkingsstatus op Facebook?

Bij een herdenkingspagina wordt naast de naam van de overledene de tekst ‘Ter nagedachtenis van’ toegevoegd. Het profiel blijft zichtbaar, samen met eerder geplaatste foto’s en berichten. Vrienden en familie kunnen nog steeds hun herinneringen en medeleven delen door berichten op de pagina te plaatsen.

Er zijn een paar belangrijke verschillen tussen een normaal profiel en een profiel met een herdenkingsstatus:

  • Naast de naam van de overledene komt de tekst ‘Ter nagedachtenis van’.
  • Het profiel wordt niet meer getoond in de suggesties voor ‘Mensen die je misschien kent’.
  • Er kunnen geen nieuwe vriendschapsverzoeken gestuurd worden.
  • Vrienden ontvangen geen verjaardagsmeldingen en andere herinneringen.
  • Niemand kan zich aanmelden bij een profiel met een herdenkingsstatus.

Als u ervoor kiest om het Facebookprofiel van uw dierbare om te zetten naar een herdenkingspagina, kunt u de aanvraag doen bij Facebook via dit online formulier. Zorg ervoor dat u het formulier volledig invult en voeg een bewijs van overlijden toe, zoals een overlijdensbericht, overlijdensakte, rouwkaart of een ander document dat het overlijden bevestigt.

Als u later besluit de herdenkingspagina toch te willen verwijderen, dan kunt u opnieuw een verzoek hiervoor indienen.

Facebookprofiel verwijderen na overlijden

Als de inloggegevens van het Facebookprofiel van uw dierbare niet bekend zijn en u wilt het profiel verwijderen, kunt u een verzoek tot verwijdering indienen.

Om dit verzoek in te kunnen dienen is het nodig om een bewijs van overlijden mee te sturen. U kunt één van de volgende documenten aanleveren bij Facebook om uw bevoegdheid aan te tonen:

  • Volmacht
  • Geboorteakte (als de overledene minderjarig was)
  • Testament
  • Verklaring van erfrecht

Om het overlijden te bewijzen, kunt u één van de volgende documenten aanleveren:

  • Overlijdensbericht
  • Rouwkaart

Wanneer u de benodigde documenten heeft verzameld, kunt u via dit online formulier een verzoek bij Facebook indienen om het profiel te verwijderen.
Als u vragen heeft of ergens niet uitkomt, kunt u contact opnemen met het helpcentrum voor informatie van Facebook.

Neem uw tijd

We begrijpen dat dit een moeilijke beslissing is. Overweeg zorgvuldig of dit de juiste keuze is, omdat een herdenkingspagina niet kan worden teruggezet naar een actief account en verwijderverzoeken niet ongedaan kunnen worden gemaakt. Neem de tijd om alles goed te overwegen en maak geen overhaaste keuzes.

Wat gebeurt er met uw Instagram en LinkedIn na overlijden?

In deze blog vertellen we hoe u een Instagramprofiel en LinkedInprofiel kunt verwijderen of omzetten naar een herdenkingspagina.