‹ Bekijk alle inspiratie blogberichten

Hoe behoudt u herinneringen aan uw dierbare?

Als uw dierbare al enige tijd is overleden kan het eng zijn als u langzaam lijkt te vergeten hoe diegene eruit zag, sprak, lachte of zich kleedde. ‘Uit het oog, uit het hart‘ krijgt in deze context een angstaanjagende betekenis. Het is normaal dat met het verstrijken van de tijd de herinneringen vervagen, maar dat betekent niet dat de overledenen ook uit uw hart is verdwenen.

Vasthouden van herinneringen kan moeilijk zijn, maar er zijn zoveel manieren om ervoor te zorgen dat het ‘vers in het geheugen’ blijft.

Denk terug aan specifieke herinneringen

Het is makkelijker om een ​​geliefde te herinneren als u een activiteit voorstelt die u graag samen deed, of dat nu koken, dansen of kijken naar een bepaald tv-programma is. Ook als u een specifieke geur kunt herinneren die u doet denken aan hem of haar, zal het u helpen beter te herinneren. Misschien heeft u af en toe samen gekookt of had zijn of haar huis een bepaalde geur die u direct aan uw dierbare doet denken. Het schijnt dat onze reukzin sterk samenhangt met geheugenherinnering; veel meer dan onze andere zintuigen.

“Mijn opa is bijna 12 jaar geleden overleden. Ik hoef eigenlijk niets speciaals te doen om de herinnering aan hem te behouden. Ik droom namelijk best vaak over hem en dan ziet hij er exact zo uit. Hoewel ik het nog steeds een rare gedachte vind dat wij elkaar nooit meer zullen zien, voelt het fijn als ik over hem droom. Dan is het alsof wij elkaar weer even hebben gezien en word ik wakker met een glimlach.“

Storytelling

Al zolang wij op aarde rondlopen vertellen mensen verhalen, waarbij sommige van deze verhalen van generatie op generatie worden doorgegeven. Samenkomen met vrienden en familie en verhalen vertellen/delen over de overledene is een geweldige manier om de herinnering aan die persoon levend te houden.

Boom planten

Plant een boompje ter nagedachtenis aan de overledene. Als het boompje regelmatig wordt verzorgd, zal het na een tijd uitgroeien tot een volwaardige boom. Altijd in het zicht zal het moeilijk zijn om uw geliefde zomaar te vergeten.

“Om de herinnering van mijn oma levend te houden gebruik ik de wijze lessen die ze mij heeft geleerd. Zij liet bijvoorbeeld nooit met zich sollen en zei waar het op stond. Daar denk ik vaak aan terug en ik probeer dat dan ook toe te passen in mijn eigen leven. Als ik in die situaties kom, dan denk ik automatisch aan haar.”

Blijf zijn of haar verjaardag vieren

Het vieren van zijn of haar verjaardag helpt om de herinnering in leven te houden. U hoeft geen groot feest te geven. Nodig familieleden en  goede vrienden uit om samen jullie dierbare te herdenken.

Verzamel foto’s en filmpjes

We leven in een tijdperk waar alles kan worden gedigitaliseerd. Misschien heeft u video’s van uw dierbare opgeslagen op de computer of telefoon. Waarom niet al deze video’s verzamelen en hier één videocollectie van maken? Hetzelfde geldt voor foto’s. Verzamel alle foto’s en plak ze in een herdenkingsalbum. Terwijl u bezig bent om al het beeldmateriaal door te nemen wordt ook direct uw geheugen opgefrist en komen er allerlei mooie herinneringen naar boven.

“Bij mij haalt muziek het meest naar boven. Muziek schiet gewoon recht naar het hart toe en het is zo persoonlijk. Ons liedje was “I’ll be there” van The Four Tops. Ook ben ik bezig met een boek vol foto’s en herinneringen van papa.”