‹ Bekijk alle inspiratie blogberichten

Wat draag ik bij een uitvaart?

Het kan best lastig zijn: passende kleding kiezen voor een uitvaart. Moet het per se ‘netjes’ in een jurk of pak? Of kan een spijkerbroek ook? De regels en gewoontes op dit gebied zijn inmiddels net zo divers als onze samenleving.

De tijd dat iedereen zwart gekleed naar een begrafenis of crematie ging, ligt achter ons. Echt strikte regels zijn er niet meer. Maar er zijn natuurlijk wel richtlijnen. Kijk om te beginnen naar de rouwkaart. Hoe formeel is de tekst? Welke kleuren zijn gebruikt? Soms staat er al een concrete wens op: ‘W. hield erg van wit, we zouden het fijn vinden als iedereen witte kleding of een wit accent draagt’. Het spreekt voor zich dat de nabestaanden het zeer waarderen als mensen daar daadwerkelijk gehoor aan geven. En het heeft ook iets moois, een zaal vol mensen die hun best hebben gedaan de lievelingskleur van de overledene in hun kleding te verwerken. Geen kledingstuk paraat in de desbetreffende kleur? Denk dan aan een sjaal of een ander accessoire.

Denk aan de persoon en de locatie

Hoe formeel kleding wel of niet moet zijn, hangt natuurlijk ook af van het karakter van de uitvaart. Op welke locatie is het afscheid: in een kerk, een uitvaartcentrum, een strandpaviljoen? Was de overledene iemand die hield van protocollen of was deze persoon juist iemand die maling had aan regels? Kies bij twijfel voor ingetogen kleuren als blauw en grijs. Voelt u zich het lekkerst in een spijkerbroek? Kies er dan een zonder scheuren en – we zeggen het toch maar even – zonder vlekken. En laat niet té veel bloot zien, zelfs niet op een hete zomerdag. Bovenal geldt: maak er geen toneelstukje van. Kom als uzelf, want dat is hoe de overledene u heeft gekend en in zijn of haar hart heeft gesloten. En de nabestaanden zullen vooral blij zijn voor de oprechte belangstelling van iedereen die is gekomen.

Ook voor u interessant: