‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

We weten al precies hoe we het willen: een mooie plek omringd door bomen

Samen praten over het laatste afscheid is niet altijd makkelijk. Toch heeft dit echtpaar uit Oostzaan dat wel gedaan. Niet alleen hebben ze haarfijn voor ogen hoe de uitvaart eruit moet zien, ook regelden ze – via PC AfscheidSparen – dat dat financieel kan. Voor de langstlevende en de kinderen een geruststellende gedachte.

Hij: “De laatste jaren vielen er behoorlijk wat rouwkaarten op onze deurmat. Dat is best confronterend ja. Soms hoorden we na de uitvaart van de nabestaanden dat er nauwelijks iets geregeld was. En dan bedoel ik financieel hè. Daar heb je het dan toch samen over.”

Zij: “Ja, ik hoor het jou nog zeggen: ‘Gelukkig hebben wij een uitvaartverzekering, dus dat is in elk geval prima op orde.’ Toch zijn we die verzekering weer eens goed gaan bekijken en wat bleek? Die keert niet genoeg uit voor het afscheid zoals wij dat voor ogen hebben. Wij gaan het liefst met z’n tweeën op pad, lekker de natuur in, en we willen dat onze uitvaart daar bij past. Dus met een mooie plek om de urn te begraven. Tussen de bomen. En duurzaam vervoer ernaartoe voor onze familie en vrienden. Onze zoon en dochter weten dat. Maar we willen natuurlijk niet dat er op het moment zelf, als er toch al zoveel geregeld moet worden, onduidelijkheid is over geld.”

Hij: “Mijn eerste gedachte was: we gaan de verzekering verhogen. Maar dat was niet nodig, vertelde onze Afscheidsadviseur. We hebben de afgelopen tijd goed kunnen sparen. Dat geld staat op een rekening waar we nauwelijks rente op krijgen. Waarom zouden we niet een deel op een speciale rekening zetten die bedoeld is voor de uitvaart? AfscheidSparen heet dat. Omdat het rendement op deze rekening goed is, hoefden we niet eens zo heel veel in te leggen. En het gespaarde bedrag komt meteen beschikbaar als het zover is.”

Zij: “We zijn al 38 jaar samen, dus het was meteen duidelijk dat we een en/of-rekening wilden. Het geld dat overblijft na de uitvaart van de eerste die overlijdt, kan gebruikt worden voor het afscheid van de ander. Als ik de eerste ben die deze aardbol verlaat, vind ik dat wel een prettig idee.”

Hij, lachend: “Wacht daar nog maar even mee hoor!”

Meer informatie over PC AfscheidSparen vindt u hier.