‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

27 maart 1977: Tenerife Monument op Westgaarde

Op 27 maart herdenken wij op Herdenkingspark Westgaarde alle slachtoffers van de één van de grootste vliegtuigrampen uit de geschiedenis. Op deze dag in 1977 botsten twee Boeings 747’s op de landingsbaan van het vliegveld van Tenerife. Bij deze ramp kwamen 583 mensen om het leven.

Op donderdag 7 april 1977 vond op Herdenkingspark Westgaarde de uitvaart plaats van een groot deel van de slachtoffers. Westgaarde was door de KLM gekozen vanwege de centrale plaats, dicht bij Schiphol. Herdenkingspark Westgaarde was destijds nog een relatief nieuwe begraafplaats die naast allerlei voorzieningen ook de ruimte had voor een graf voor zoveel slachtoffers.

Het Tenerife Monument op Westgaarde

KLM wilde op het graf wilde een monument neerzetten om de plek te markeren. Het werd uiteindelijk een eenvoudig kunstwerk van de kunstenaar A.Th. Molendijk. Molendijk hakte uit één brok wit graniet een enorme ronde tafel met aan de voorzijde “Tenerife 27 maart 1977”. Rondom werd een vlak betegeld en ingesloten met een lage granieten rand met daarop de namen van de slachtoffers. Het grafvak beslaat 20 vierkante meter, met rondom een taxushaag. Daarnaast siert gevarieerde beplanting het monument.

Op 27 maart 2007 is op Tenerife is een monument onthuld ter nagedachtenis aan de 583 slachtoffers van de vliegtuigramp. Hier kunt u meer lezen over dit monument.

Jaarlijkse herdenking

Elk jaar worden deze slachtoffers herdacht. Namens de KLM en de Stichting Nabestaanden Slachtoffers Tenerife wordt een bloemstuk gelegd. Ook dit jaar herdenken KLM, Herdenkingpark Westgaarde en PC Uitvaart alle slachtoffers. Bezoekers zijn vrij om het monument te bezoeken. Vanwege de maatregelen rondom het Coronavirus wordt er geen koffie/thee aangeboden. Ook verzoeken wij u om de maatregelen van de overheid aan te houden.