‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Uw afscheid: praat erover, niet eroverheen

Het bespreken van uw eigen afscheidswensen kan een moeilijk onderwerp zijn. Voor uw nabestaanden is het fijn om te weten wat uw wensen zijn, zodat zij een passend en mooi afscheid voor u kunnen organiseren zoals u het had gewild.

Joyce van Lewe en Martine van den Berg zijn afscheidsadviseurs bij PC Uitvaart. In deze blog deelt Joyce verhalen over haar bijzondere werk.

Bier & Bitterballen

“Praten over hoe je je eigen uitvaart wilt vormgeven, wordt steeds makkelijker. Mensen vinden het over het algemeen een minder zwaar onderwerp. Wel is het vaak zo dat er een aanleiding nodig is om het gesprek aan te gaan. Overlijdt er iemand in de familie- of vriendenkring, dan kan dat de trigger zijn om aan elkaar te vragen: ‘Wat hebben wij eigenlijk geregeld?’

De ernstig zieke man die ik vorig jaar sprak, wist precies hoe zijn afscheid eruit moest zien. Hij was een relaxte, nuchtere Amsterdammer: ‘Het is niet anders, dus we gaan het regelen.’ Zijn wensen waren duidelijk. De kist moest glanzend zwart zijn met daarop een vlag van zijn favoriete band. Er moest een dj komen. En hij wilde dat de herdenking zo laat mogelijk zou plaatsvinden, zodat de muziek anderen niet tot overlast was. Ik vertelde hem dat we dat prima op Westgaarde konden doen.

Er werden zo veel mensen verwacht dat het ParkCafé te klein zou zijn. Daarom bouwden we onze grootste koffiekamer om tot een soort café. De geluidsinstallatie werd de ruimte ingereden. We zorgden voor statafels, zitjes en banken, en er waren bitterballen, bier en wijn. De bezoekers zochten elkaar op en deelden herinneringen. Wilde iemand wat zeggen, dan werd er een moment aandacht gevraagd. En omdat er in het pand geen andere plechtigheden waren, konden de nabestaanden uitgebreid de favoriete muziek draaien van de overledene.

Deze informele afscheidsborrel was precies zoals de man het zelf had gewild. Alles klopte. Zijn familie liet ons dat later ook weten. Dat ik samen met mijn collega’s dit soort persoonlijke wensen kan laten uitkomen, is de reden dat ik mijn werk elke dag met plezier doe.”

Onze afscheidsadviseurs zijn er voor u

Heeft u al een idee hoe u uw afscheid zou willen of nog helemaal niet? Onze afscheidsadviseurs komen kosteloos en vrijblijvend bij u langs om de mogelijkheden te bespreken, uw wensen vast te leggen en een inschatting te maken van de kosten.

Samen maken we het bespreekbaar

Een uitvaart naar wens, waar u maar wilt