‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Top vijf levenslessen van stervenden

De Australische auteur en spreekster Bronnie Ware begrijpt als geen ander hoe belangrijk het is om te genieten van het leven. Jarenlang was zij verzorger van mensen die op hun sterfbed lagen. Het had zo’n diepgaand effect op haar dat zij sindsdien vastbesloten is om een leven zonder spijt te leiden én schreef ze een boek in de hoop anderen te inspireren.

Mijn jarenlange zorg voor mensen die op sterven lagen hadden een diepgaand effect op mij. Ik ben getuige geweest van de hartverscheurende pijn en mensen die spijt betuigen op hun sterfbed. Ik heb mijzelf beloofd nooit die weg te bewandelen. Elke dag maak ik bewuste beslissingen gebaseerd op het vermijden van spijt en het genieten van het leven!

De meest voorkomende dingen waar haar patiënten spijt van hadden heeft zij in een boek gebundeld. Hieronder leest u de top vijf.

1. Had ik maar de moed gehad om voor mijzelf te leven en niet het leven te leiden dat anderen van mij verwachtten

Dit was de meest voorkomende spijtbetuigenis. De helft van de mensen blijkt hun dromen niet te hebben waargemaakt en stierven wetende dat dit kwam door keuzes die ze hadden gemaakt of juist niet hadden gemaakt. Het is erg belangrijk om gaandeweg ten minste enkele van uw dromen te verwezenlijken. Vanaf het moment dat u uw gezondheid verliest, is het te laat. Gezondheid brengt een bepaalde vrijheid die weinig mensen beseffen, totdat ze het niet langer hebben…

2. Had ik maar niet zo hard gewerkt

Deze uitspraak kwam van bijna elke mannelijke patiënt die Bronnie verzorgde. Ze vonden het spijtig dat ze zoveel tijd hadden besteed aan werk. Zo liepen ze het opgroeien hun kinderen mis en het gezelschap van hun partner. Hoe kunt u dit voorkomen? Door uw levensstijl te vereenvoudigen en bewuste keuzes te maken. Dan kan het maar zo zijn dat u niet zoveel hoeft te werken als u denkt. Door meer ruimte in uw leven te creëren, wordt u gelukkiger en staat u meer open voor nieuwe kansen.

3. Had ik maar gedurfd om mijn gevoelens te uiten

Veel mensen onderdrukten hun gevoelens om vrede te behouden met anderen. Als gevolg daarvan vestigden ze zich voor een middelmatig bestaan ​​en werden nooit wie ze werkelijk wilden worden. Door eerlijk te zijn en gevoelens te uiten kan de relatie met anderen naar een geheel nieuw en gezonder niveau worden getild. Of misschien zorgt het er juist voor om een ongezonde relatie los te laten. In beide gevallen een win-win situatie.

4. Had ik maar contact gehouden met vrienden

Vaak realiseerden stervenden zich pas echt in hun laatste weken de betekenis van goede vrienden. Velen waren zo verstrengeld geraakt in hun eigen leven en drukke levensstijl, dat ze in de loop der jaren goede vriendschappen hadden laten schieten. Hoe druk uw leven dan ook mag zijn, zorg dat u zo nu en dan tijd vrij maakt voor vrienden.

5. Had ik mijzelf maar toegestaan om gelukkiger te zijn

Dit is er een die verrassend vaak werd genoemd. Vaak realiseerden ze zich pas op het einde dat geluk een (bewuste) keuze is. Veel mensen blijven hangen in oude patronen en gewoonten. Door angst voor verandering deden ze voor de buitenwereld alsof ze tevreden waren, terwijl diep van binnen ze verlangden om écht gelukkig te zijn. Het is UW leven. Kies bewust, kies verstandig, kies eerlijk en kies voor geluk.

 

Samen maken we het bespreekbaar

Een uitvaart naar wens, waar u maar wilt