‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

5 vragen over verlies aan Thomas Acda

Sterven is een van de weinige zekerheden in het leven. Wat automatisch betekent dat ieder van ons te maken krijgt met verlies. We stelden de Amsterdamse zanger, acteur en cabaretier Thomas Acda vijf vragen over het omgaan met zulk verdriet.

Op welke momenten heb je met verlies te maken gehad?
“Ik ben 51 jaar. Het is bijna onmogelijk om dan geen verlies gekend te hebben. Het overlijden van mijn neef, broer, kleine neefje en mijn moeder schieten me het eerst te binnen. En dan zijn er nog minder dichtbije gevallen; dan denk ik bijvoorbeeld aan mijn vriendin in de zomer voordat we naar de toneelschool zouden gaan.”

“Het feit dat er vaak zoveel te regelen is na een overlijden maakt het afscheid tastbaar en beter te verwerken.”

Hoe ga je om met zo’n ingrijpende gebeurtenis?
“Dat is heel verschillend, maar meestal komt het erop neer dat er één avond flink gedronken wordt, het liefst alleen. Daarna is het de schouders eronder, dingen regelen. Het feit dat er vaak zoveel te regelen is na een overlijden maakt het afscheid tastbaar en beter te verwerken. Het leerde me ook dat eigenlijk alles plat kan en kan stoppen, qua werk bijvoorbeeld. Dat blijkt dan helemaal niet zo belangrijk meer als daarvoor. Dat is ergens ook een hele geruststelling.”

Waar haalde je op die momenten steun uit?
“Samenzijn met familie, vrienden en dierbaren. Muziek luisteren, wijn drinken, en dan die knop om en dingen regelen. Ook wandelen, alleen zijn en het in stilte verwerken vond ik fijn.”

“Er worden nergens zulke goeie grappen gemaakt als op een begrafenis.”

Welke les heb je geleerd uit de verliezen die je hebt meegemaakt?
“Ik weet nu dat niets zo belangrijk is als het afscheid kunnen nemen van iemand.”

Zijn er lichtpunten in zulke donkere momenten?
“Humor kan verlichting brengen. Er worden nergens zulke goeie grappen gemaakt als op een begrafenis, omdat de contradictie zo groot is. Elke goeie grap kent een ernstige bodem.”