‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Welke kleding draagt u naar een begrafenis?

Als u binnenkort naar een begrafenis of crematie gaat, moet u ook stilstaan bij een gepaste outfit. Vaak is donkere kleding het meest gangbaar, maar er zijn nog veel meer aspecten waar u op kunt letten wanneer u kiest voor de juiste uitvaart kleding. We vertellen u hier graag meer over!

Persoonlijke voorkeur

Geen enkele uitvaart is hetzelfde. Hoewel het voor veel mensen vanzelfsprekend is om zwarte kleding te dragen, kan het ook zo zijn dat er andere ongeschreven regels gelden tijdens de begrafenis of crematie. Vaak zijn er tijdens een uitvaart een aantal normen waar u rekening mee dient te houden. Zo is het niet erg gangbaar om in uw alledaagse kleding op een uitvaart te verschijnen. Het gebeurt daarnaast ook steeds vaker dat de overledene speciale wensen had opgegeven voor de uitvaart. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kleding in zijn of haar lievelingskleur, of symbolische kleding die aansluit bij een bepaalde religie. Meestal kunt u ook aan de rouwkaart aflezen wat gewenst is.

Verzorgde uitstraling

Tijdens een begrafenis of crematie is het belangrijk om er netjes en verzorgd uit te zien. Zorg er daarom altijd voor dat u dichte kleding en schoenen draagt. Ook uw haar speelt een grote rol als u er graag verzorgd uit wil zien. Zorg dat het haar vast en goed in model zit. Daarnaast is het ook fijn als u zich comfortabel voelt in uw kleding op de dag van de uitvaart. Trek daarom geen al te strakke kleding uit de kast en controleer voorafgaand de weersvoorspellingen. Op die manier bent u goed voorbereid op de dag en heeft u achteraf geen extra zorgen.

Kleding uitvaart man

Tegenwoordig is enkel zwarte kleding niet meer gebruikelijk tijdens een uitvaart. Veel mensen kiezen voor donkere kleding, mede omdat deze kleur een bekend teken van respect tonen is. Veel mannen dragen tijdens een crematie of begrafenis een pak in het zwart, grijs of blauw. U kunt natuurlijk ook kiezen voor andere kleuren, dit is totaal afhankelijk van het type uitvaart. In het algemeen is het ongebruikelijk om felle kleuren te dragen. Draagt u liever geen pak? Een nette blouse of trui is ook geschikt voor een uitvaart. Kies daarnaast altijd voor opgepoetste, dichte schoenen.

Kleding uitvaart vrouw

Vaak hebben vrouwen meer keuze als het gaat om crematie of begrafenis kleding. Zo kunt u kiezen om een nette rok, jurk of pantalon te dragen. Ook een blouse is zeer gepast tijdens een uitvaart. Welke keuze u ook maakt, het is vooral belangrijk dat u dichte kleding draagt. Daarnaast is het, net zoals bij kleding voor mannen, gebruikelijk dat u donkere kleding draagt. Kies daarom voor een grijze, zwarte of donkerblauwe outfit, mits er een andere kleur gewenst is. Stem tot slot uw schoenen af op uw gehele outfit. Gaat u liever voor dichte hakken of lange laarzen? We raden u aan om geen sneakers te dragen tijdens een uitvaart. Als u ook graag sieraden draagt, kunt u het beste kiezen voor een combinatie van minimalistische sieraden.

Kleding uitvaart kinderen

Als er kinderen aanwezig zijn tijdens de crematie of begrafenis, is het ook van belang dat zij er netjes uitzien. Meestal houden kinderen zich aan dezelfde uitgangspunten als de volwassenen tijdens een uitvaart. Kies daarom voor donkere kleuren en een passende, nette outfit. Ga voor dichte schoenen en zorg dat het haar er netjes uitziet.

Inspiratie voor kleding begrafenis

Vindt u het moeilijk om een geschikte outfit te kiezen omdat de overledene bijvoorbeeld niet van formele kleding hield of omdat er geen uitspraak over het type kleding werd gedaan in de rouwkaart? Vraag dan aan familie wat de verwachting is als het gaat om de dresscode. Bent u enkel op zoek naar inspiratie voor uw kleding tijdens de crematie of begrafenis? We hebben onderstaand een aantal suggesties, waardoor u ervan verzekerd bent dat u er netjes uitziet.

Voor mannen:

  • Donker gekleurd pak met nette schoenen
  • Overhemd of blouse met (eventueel) een stropdas, broek en nette schoenen
  • Nette coltrui met een passende broek en nette schoenen

Voor vrouwen:

  • Donker gekleurd jurkje met dichte hakken of nette laarzen
  • Lange rok met passende blouse en nette schoenen
  • Stijlvol jumpsuit met donkere schoenen

Voor kinderen:

  • Grijs, zwart of donkerblauwe blouse met een broek en dichte schoenen
  • Nette (col)trui met een donkere broek of pantalon en gepaste schoenen
  • Kies voornamelijk een outfit die lekker zit, maar stel geen outfit samen met te veel felle kleuren

Contact

Wanneer u moeite heeft met de keuze van de juiste kleding voor de uitvaart van uw dierbare, helpen wij u graag. Samen met u kijken we naar de situatie en naar de mogelijkheden. Twijfel daarom ook niet om contact met ons op te nemen als u aanvullende vragen heeft! U kunt ons op werkdagen gemakkelijk bereiken via de telefoon, e-mail of het contactformulier op onze website.

Samen maken we het bespreekbaar

Een uitvaart naar wens, waar u maar wilt