‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Afscheidsrituelen van nu

Afscheid nemen van een geliefde is één van de moeilijkste momenten in het leven. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, zoals door het uitvoeren van een ritueel. Wij delen een aantal unieke afscheidsrituelen voor een bijzonder afscheid.

Lintenritueel

Bij het lintenritueel worden de uiteinden van verschillende linten in de handen van de overledene gelegd. Wanneer de uitvaartkist wordt gesloten, blijft het andere uiteinde van het lint buiten de kist hangen. Nabestaanden pakken dit uiteinde vast en knippen het af. Een deel van het lint blijft met de overledene verbonden, terwijl het andere deel bij de nabestaanden blijft. Deze mooie, maar ook emotionele handeling staat symbool voor het loslaten en symboliseert een eeuwige verbintenis.

In deze video laat uitvaartbegeleider Corina Steenmeijer zien hoe het lintenritueel kan bijdragen aan een betekenisvol afscheid.

Lichtjesritueel

Kaarsen branden tijdens een uitvaart is een intiem ritueel dat troost en verbondenheid brengt. Nabestaanden, van jong tot oud, kunnen een kaarsje branden en op de kist plaatsen, ieder met een eigen herinnering. Een ander mooi ritueel is het verlichten van een pad met kaarsen; dit pad staat symbool voor de laatste reis van de overledene.

Bloemenritueel

Het sluiten van de uitvaartkist is een emotioneel en definitief moment voor de nabestaanden. Door bloemen met een speciale betekenis bij de overledene te leggen, ontstaat een krachtig symbool van blijvende liefde en herinneringen. De bloem kan op een bijzondere plek in de kist worden gelegd, bijvoorbeeld bij het hart of in de handen van de overleden dierbare.

Herinneringsbriefjes

Een ander bijzonder ritueel is het delen van persoonlijke woorden. Nabestaanden kunnen hun gevoelens en herinneringen opschrijven op speciale briefjes, zoals hartvormige kaartjes of gevouwen zwaantjes. Deze briefjes worden op of in de kist gelegd. Zo krijgen emoties en herinneringen een tastbare plek, wat het afscheid intiem en persoonlijk maakt.

Afscheidsritueel voor kinderen

Afscheid nemen van een dierbare kan voor kinderen moeilijk te begrijpen zijn, wat het voor ouders een uitdaging maakt om hen erbij te betrekken. Ook voor kinderen zijn er speciale afscheidsrituelen die ze de gelegenheid geven om op hun eigen manier afscheid te nemen. Een mooi voorbeeld is dat kinderen de uitvaartkist kunnen versieren met stiften en andere decoraties. Dit geeft ze de kans om gevoelens te uiten en helpt om het afscheid op hun eigen manier te verwerken.

Naast de genoemde rituelen zijn er nog andere mogelijkheden om een afscheid persoonlijk vorm te geven. Bij PC Uitvaart helpen onze uitvaartbegeleiders u graag om een afscheid te organiseren dat bij uw wensen past.

Ieder jaar op 30 november organiseert PC Uitvaart Lichtjesavond, een herdenkingsavond met meerdere activiteiten, waaronder muziekoptredens en verschillende rituelen om uw dierbare te herdenken. Houd de website in de gaten voor meer informatie over de deelnemende locaties en het volledige programma.