‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Het belang van rouwverwerking

Rouw is een natuurlijk proces waar mensen doorheen gaan na het verlies van een dierbare. Iemand kwijtraken is een emotionele, vaak pijnlijke en vooral persoonlijke ervaring. Elk rouwproces ziet er namelijk anders uit en iedereen beleeft verlies op zijn eigen manier. Er bestaat geen vast recept om te rouwen, maar één ding is zeker: rouwen is een belangrijke stap om verlies te verwerken, een plekje te geven en uiteindelijk het leven weer op te pakken.

Hoe kan rouw eruit zien?

Het verliezen van een dierbare kan erg overweldigend zijn. Emoties kunnen elkaar afwisselen of komen soms allemaal tegelijk binnen. Dit kan zich uiten in verdriet, angst, woede, opluchting, eenzaamheid, spijt, schuldgevoelens of tevredenheid. Het ervaren van veel verschillende emoties kan soms erg verwarrend zijn. Terwijl u overspoeld wordt met al deze emoties, gaat het leven gewoon door. Toch is het belangrijk om de tijd te nemen om te rouwen en de emotie een plekje te geven. Maar hoe ziet dat er dan uit?

Maak het bespreekbaar

De een verwerkt zijn emoties door te sporten of klussen, voor de ander lucht praten op. Als u verdrietig bent en behoefte heeft aan een luisterend oor, neem dan contact op met mensen uit uw omgeving bij wie u zich op uw gemak voelt. Door het verdriet te delen met anderen, hoeft u niet alles zelf te dragen. Zij kunnen troost bieden of delen misschien wel hetzelfde verdriet wanneer er iemand binnen de familie of kennissenkring is komen te overlijden. Door uw verdriet bespreekbaar te maken, lucht u uw hart. Eventueel haalt u samen herinneringen op over uw dierbare, zodat u ook aan de mooie dingen uit zijn of haar leven kunt terugdenken. Zo kunnen uw familie en vrienden u helpen om het rouwproces door te komen. Ook zou u een lotgenoten groep kunnen opzoeken, waar u het kunt bespreken met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Mocht u dit lastig vinden, kan het ook helpen om een dagboek bij te houden om gevoelens en gedachten van u af te schrijven.

Professionele hulp

Het kan voorkomen dat uw rouwgevoelens handelingen uit uw dagelijks leven belemmeren of dat u gewoonweg professionele hulp wilt bij het verwerken van uw emoties. Het is hierbij belangrijk om te beseffen dat u zich niet hoeft te schamen om hulp te krijgen, dit kan in dit soort situaties juist heel gunstig zijn. Niemand is ooit helemaal voorbereid op verlies en we kunnen niet altijd alles zelf doen. Sommige situaties kunnen ook als traumatisch worden ervaren, zoals een onverwachts overlijden van een dierbare. Professionele hulp biedt ondersteuning bij uw rouwproces. Raadpleeg hiervoor uw huisarts, die kan u doorverwijzen naar een professional in de geestelijke gezondheidszorg (ggz), zoals een psycholoog. Indien u nog nooit bij een psycholoog bent geweest, laat u zich niet afschrikken door het idee van deze vorm van hulp. Een psycholoog kan juist een objectieve, prettige gesprekspartner zijn die met zijn professionele achtergrond specifieke handvatten kan bieden waarmee u leert uw verdriet een plekje te geven.

Gedenksieraden

Een andere manier die van waardevolle betekenis kan zijn voor uw rouwproces, is door diegene dicht bij u te blijven dragen in de vorm van een sieraad. Dit kan door het laten maken van een gedenksieraad bij een speciale winkel of webshop. De as of vingerafdruk van uw dierbare wordt verwerkt in een sieraad zoals een ketting, armband of ring. Zo krijgt uw dierbare een speciaal plekje en draagt u uw geliefde altijd dicht bij u, in de vorm van een sieraad dat bij u past.

De beste manier om te rouwen

Eigenlijk kunt u het niet fout doen, zolang u probeert te luisteren naar uw eigen gevoel. De beste manier is namelijk de manier die voor u het beste werkt. Het kan fijn zijn om een balans te zoeken tussen het verwerken en afleiding zoeken. Probeer zo goed mogelijk uw behoeften naar uw omgeving te communiceren, zodat zij u kunnen ondersteunen waar nodig.

Wees extra lief voor uzelf en zoek mensen om u heen die ook lief voor u zijn. U bent niet alleen.