Duurzame uitvaart: er kan meer dan u denkt.

Duurzaamheid is een actueel thema, ook bij het afscheid. Steeds meer mensen zijn bewust bezig met het milieu en er zijn veel manieren om een duurzaam afscheid te organiseren. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische rouwauto, rouwkaarten van 100% gerecycled papier en biologische catering. Ook heeft PC Uitvaart het groene uitvaartpakket met alleen duurzame opties. Meer weten? We bekijken graag samen met u de groene mogelijkheden.

Een overzicht van opties voor een milieuvriendelijke uitvaart:

PC Uitvaart en duurzaamheid

Wij willen met onze activiteiten een zo klein mogelijke impact hebben op de mens, het milieu en de samenleving waarin wij opereren. Onze ambitie is om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Om dit te realiseren, focussen wij ons op het besparen van energie, verduurzaming en CO2 compensatie. Daarom zijn wij ook aangesloten bij GreenLeave. Bij de GreenLeave leden is duurzaamheid een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering, doordat we de zeven kernprincipes van GreenLeave hanteren.

Een uitvaart stoot CO2 uit: bij een begrafenis is dat gemiddeld 95 kilo en bij een crematie ruim 200 kilo (Bron: TNO). Dit is uiteraard een belasting voor het milieu. PC Uitvaart staat middenin de samenleving en wil een actieve bijdrage leveren aan het creëren van een betere en mooiere wereld voor huidige en toekomstige generaties. Dat doen we zelf als bedrijf én samen met onze klanten.

Wij compenseren de CO2 uitstoot van de crematies en begrafenissen die wij begeleiden. Dit doen we via een donatie aan duurzame bosprojecten via onze partner Stichting Trees for All. Hiermee leveren wij een bijdrage aan een duurzamere wereld. Voor de nabestaanden bieden we hiernaast de mogelijkheid om kosteloos op www.morgenbos.nl een digitale gedenkboom te planten. Deze boom is een duurzame herinnering aan de overledene.

Waarom een milieuvriendelijke uitvaart

De keuze voor een duurzaam afscheid is een keuze voor de toekomst. Met respect voor milieu, mens, dier en natuur. Want bij een bewust leven, hoort een bewust afscheid. Bij het organiseren van een duurzaam afscheid kijken we samen naar milieuvriendelijke opties. Van een kist van FSC-hout (duurzaam hout) tot vegetarische hapjes met lokale producten en van elektrisch rouwvervoer tot het compenseren van de CO2 uitstoot. Door te kiezen voor één of meerdere duurzame en milieuvriendelijke opties of één van onze groene uitvaartpakketten verkleint u samen met ons de ecologische voetafdruk van het afscheid. Want zo zijn we samen op weg naar een duurzame wereld, ook voor de generaties na ons.

Crematie

Bijna 70% van de Nederlanders kiest voor een crematie. In grote steden zoals Amsterdam ligt dit percentage nog hoger. Het is een feit dat elke uitvaart een bepaalde hoeveelheid CO2 uitstoot: bij een begrafenis is dat gemiddeld 95 kilo en bij een crematie ruim 200 kilo. Dat is net zo veel CO2 -uitstoot als een vlucht van Amsterdam naar Madrid. Dit is uiteraard een belasting voor het milieu.
Bron: TNO

Begrafenis

Een begrafenis is weliswaar minder belastend voor het milieu dan een crematie, maar heeft toch een uitstoot van gemiddeld 95 kilo CO2. Een duurzaam alternatief dat aan populariteit wint, is natuurbegraven. Bij een natuurbegrafenis wordt de overledene begraven in de natuur. Het is in feite de oudste en meest natuurlijke vorm van begraven. De kleding van de overledene moet gemaakt zijn van materialen die makkelijk worden afgebroken door de natuur. En de kist van onbewerkt hout of bijvoorbeeld een lijkwade van biologisch afbreekbaar materiaal zoals hennep. Er mag vaak een natuurlijk grafmonument worden geplaatst. Een voorbeeld hiervan is een plank of een plak van een boom waar de naam of een boodschap op geschreven kan worden.

Resomeren

Traditiegetrouw zijn er twee keuzes voor de uitvaart: begraven en cremeren. In de toekomst komt daar een nieuwe methode bij, namelijk resomeren. Het grootste pluspunt van resomeren – ook wel alkalische hydrolyse, watercrematie of Aquameren genoemd – is het duurzame karakter. Het is namelijk op meerdere fronten een stuk minder belastend voor het milieu dan begraven en cremeren. Dit verklaart meteen waarom deze vernieuwende methode in steeds meer landen wordt toegestaan, waaronder Canada, Australië en sommige Amerikaanse staten. In Nederland buigt de politiek zich momenteel over de wettelijke goedkeuring. Lees meer over resomeren.

Kleding

Synthetische kleding vergaat niet in de aarde en is bij cremeren schadelijker voor het milieu dan kleding van natuurlijke materialen. Kledingstukken van biologische katoen, linnen of hennep zijn eco-vriendelijke opties voor zowel begrafenis als crematie.

Het produceren van kleding kan op meerdere facetten niet duurzaam zijn. Bijvoorbeeld omdat er ruwe olie en veel energie wordt gebruikt om synthetische stoffen te produceren. De productie van biologisch afbreekbare stoffen is ook vaak milieuonvriendelijk. De productie van ‘gewone’ katoen is milieubelastend omdat er veel water en bestrijdingsmiddelen voor het telen, bleken en verven van katoen wordt gebruikt. De productie van wol is echter ook milieubelastend. Er is veel land nodig om schapen te laten grazen en zorgen deze schapen voor een hoge uitstoot van broeikasgassen. Daarnaast worden vaak pesticiden en insecticiden gebruikt om parasieten tegen te gaan. Vervolgens zijn bleekmiddel en andere chemicaliën nodig om de wol te verwerken tot stof.
Daarnaast wordt nog veel kleding geproduceerd onder slechte arbeidsomstandigheden.

Kist

Er bestaan uitvaartkisten die volledig biologisch afbreekbaar zijn in de grond en die bij cremeren vrijwel geen luchtvervuiling veroorzaken. Deze zijn gemaakt van organisch restafval. Een kist van spaanplaat is de minst duurzame keuze. De lijm die hiervoor gebruikt wordt, bevat formaldehyde, en dit is schadelijk voor het milieu. Een goed alternatief is een houten kist van ongelakt Nederlands hout uit duurzaam beheerde bossen. Om een kist een persoonlijk tintje te geven, kan deze beschilderd worden. Vooral voor kinderen is dit een mooie manier om afscheid te nemen. Door te kiezen voor ecologische verf, vermindert de impact op het milieu.

Lijkwaden, opbaarplanken & uitvaartmanden

Een kist is niet verplicht in Nederland. U kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een lijkwade van hennep, linnen of wol. Een opbaarplank (of draagbaar) is dan noodzakelijk. Deze kan gemaakt worden van verschillende materialen zoals duurzaam hout, wilgentenen of bamboe. Een andere milieuvriendelijke optie is een uitvaartmand van duurzaam verbouwde bamboe, riet, bananenblad of lokaal geteelde wilgentenen. Manden en kisten worden voorzien van bekleding. De meest duurzame bekleding is van hennep, jute, brandnetelvezels of linnen gemaakt. De productie van hennep stof is veel duurzamer dan katoen. Bestrijdingsmiddelen zijn niet nodig en er wordt veel minder water gebruikt. Ook linnen is duurzamer dan katoen omdat minder water en bestrijdingsmiddelen nodig zijn om deze stof te produceren. 

Opbaring

Om het lichaam van een overledene in goede conditie te houden tot de uitvaart, wordt het gekoeld. Dit kan gebeuren in een koeling van een uitvaartcentrum of thuis op een koelplaat. Koelen door middel van graszoden die bij het lichaam worden geplaatst, is een duurzaam alternatief. Een andere duurzame manier van opbaren kan met zakjes actieve koolstof die op het lichaam worden geplaatst. Hierdoor blijft het lichaam op een natuurlijke manier geconserveerd. Bovendien wordt het lichaam niet zo koud als bij traditionele methodes.

Gebruik van koelapparatuur kost energie en zorgt voor uitstoot van CO2. Bij een thuisopbaring met een koelplaat wordt ongeveer drie keer zoveel energie verbruikt dan bij het gebruik van de koeling van een uitvaartcentrum.

Rouwkaarten

Rouwkaarten gemaakt van 100% gerecycled papier zijn een milieuvriendelijke keuze. Of kies een digitale rouwkaart en verstuur die via e-mail en/of social media om zo papier te sparen.

Papier wordt van hout gemaakt. Wereldwijd worden veel bossen omgekapt om papier te produceren. Ontbossing heeft negatieve gevolgen voor het klimaat en de natuur. Bossen nemen CO2 op, zorgen voor schoon water en bieden wereldwijd een thuis aan veel planten, dieren en mensen.  Als deze bossen worden gekapt, verdwijnen dier- en plantensoorten omdat zij geen leefomgeving meer hebben en tast het in veel verre landen de leefstijl van de bevolking aan.

Vervoer & locatie

Vervoer is het meest vervuilende onderdeel van een uitvaart. Niet alleen de overledene moet worden vervoerd, ook de nabestaanden moeten op de dag van de uitvaart reizen. Dit vervoer kost energie en produceert uitlaatgassen. Om de reiskilometers tijdens de dag te beperken, kunt u ervoor kiezen om het afscheid op één locatie te houden. Of kies voor locaties op loopafstand van elkaar. U kunt de bezoekers van de uitvaart vragen om als dat mogelijk is, lopend, met de fiets of het openbaar vervoer te komen.

Wilt u een duurzame rouwauto, dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een elektrische auto van Tesla. En wat dacht u van een uitvaartbus? Deze heeft vijftien tot twintig zitplaatsen en kan een klein gezelschap samen met de overledene vervoeren. Daarnaast zijn er voor korte afstanden allerlei mogelijkheden voor duurzaam rouwvervoer, zoals een rouwfiets, een loopkar en een speciale kar die wordt voortgetrokken door een koe.

Duurzame bloemen

Voor veel mensen horen bloemen bij een uitvaart. Maar veel bloemen worden in verre landen gekweekt en komen per vliegtuig hierheen. Er zijn duurzamere alternatieven, zoals een bloemstuk of boeket van in Nederland geteelde seizoensbloemen. De meest duurzame bloemen zijn zelfgeplukte bloemen uit eigen tuin.

Ook de productie van Nederlandse bloemen kost veel energie. Daarnaast worden voor het telen van bloemen bestrijdingsmiddelen gebruikt en is er veel water nodig, onder andere om meststoffen van de bloemen te verwijderen.

Duurzame catering

Na afloop van de uitvaart nog even napraten met koffie, thee en broodjes of misschien wel een uitgebreide borrel is een belangrijk onderdeel van het afscheid. Hierbij kunt u kiezen voor biologische producten van lokale leveranciers en/of producten met het Fairtrade-keurmerk. Vegetarische etenswaren hebben minder impact op het milieu omdat ze voor minder CO2-uitstoot zorgen dan dierlijke producten.

Er wordt in Nederland nog steeds veel voedsel verspild. Verspilling ligt bij het organiseren van een uitvaart op de loer omdat vooraf moet worden ingeschat hoeveel gasten er komen en hoeveel catering er moet worden besteld. Neem overgebleven eten mee naar huis als dit kan.

Duurzame urn

Wie een duurzame urn wil, kan het best kiezen voor een exemplaar van natuurlijk hernieuwbaar materiaal, zoals aardewerk, ongelakt Nederlands hout of plantaardig composiet. Ook bestaan er urnen van bamboe, bananenblad en wilgentenen. Dit zijn materialen die snel groeien en het milieu niet belasten. Urnen gemaakt van natuursteen, staal en brons zijn minder duurzaam: het produceren van een urn van deze materialen kost veel energie. Ook moeten deze grondstoffen vaak vanuit verre landen naar Nederland getransporteerd worden.

Is het de wens om de urn te begraven, dan is een volledig biologisch afbreekbare urn van plantaardig materiaal een goede keuze. Wat ook kan, is de as van de overledene laten dienen als voedingsstof voor een boom. Hiervoor wordt de urn gevuld met as, potgrond, meststof en een boomzaadje en vervolgens begraven. Wanneer het zaadje ontkiemt, groeit het dankzij de voedzame as in de loop der jaren uit tot een boom. Hiermee wordt niet alleen CO2-uitstoot gecompenseerd, de boom is ook een tastbare herinnering aan de overledene en een bijzondere plek die nabestaanden kunnen bezoeken.

Grafmonument

Veel grafmonumenten zijn gemaakt van natuursteen zoals graniet. Maar dit materiaal is vaak op een niet duurzame manier gedolven in verre landen zoals China en India. Deze zware materialen moeten vervolgens ook nog naar Nederland vervoerd worden. U kunt in plaats daarvan kiezen voor een monument dat wordt gemaakt van een duurzamer materiaal, zoals hout. Ook is het mogelijk om te kiezen voor een Circle Stone: u laat dan een oude grafsteen recyclen en personaliseren door een beeldhouwer of steenhouwer. Deze maakt er een nieuwe grafsteen of monument van.

Kosten van een duurzame uitvaart

Uit recent onderzoek blijkt dat bijna 75% van de Amsterdammers denken dat een duurzame uitvaart duurder is dan een uitvaart zonder duurzame onderdelen. Het verschil is in de praktijk echter klein. In de tabel ziet u een kostenvergelijking van een gemiddelde uitvaart zonder duurzame opties en één mét duurzame opties.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden rondom een duurzame uitvaart? Neem dan contact met één van onze afscheidsadviseurs om een uitvaart te organiseren.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Samen maken we het bespreekbaar

Een uitvaart naar wens, waar u maar wilt