‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Het gemis van een dierbare met kerst

De feestdagen zijn vaak moeilijke momenten voor veel nabestaanden. Zonder uw dierbare zullen dagen zoals kerst nooit meer hetzelfde zijn. Het is dan ook niet gek als u zich in deze periode nog emotioneler voelt. We geven u graag een aantal tips over hoe u met dit verdriet kunt omgaan.

De eerste kerst zonder de dierbare

De eerste kerst zonder partner, moeder, vader, ander familielid of beste vriend is vaak erg zwaar. Uw gedachten zullen niet bij de feestdagen zijn, maar bij het gemis van uw dierbare. In deze periode is het dan ook goed om uw emoties te tonen. Het is logisch dat u zich extra verdrietig voelt tijdens deze dagen. Hoewel het verdriet er op dit soort momenten mag zijn, kan het soms ook fijn zijn om deze onrust tegen te gaan. Het is hierbij goed om op zoek te gaan naar een manier om uw verdrietige gedachtes even uit uw hoofd te zetten. Dit kan voor iedereen verschillend zijn. Denk hierbij aan het herdenken van uw geliefde, het zoeken van steun bij anderen of er juist een dagje op uit te gaan. Onderstaand geven we een paar opties die u hopelijk kunnen helpen.

Herdenken van dierbaren met kerst

Wanneer u tijdens de feestdagen veel aan uw dierbare denkt, is het soms mooi om dit op een bijzondere manier te uiten. Iemand herdenken met kerst kan op verschillende manieren. Zo kunt u een kaarsje branden of een bezoek brengen aan de begraafplaats. Ook kunt u iets doen wat hij of zij graag deed, zoals een mooie wandeling op de plek waar u samen met uw geliefde vaak kwam of zijn of haar meest favoriete kerstnummers luisteren. Ook hierbij is het belangrijk om stil te staan bij wat u fijn vindt.

Zoek steun bij anderen

Het is goed om te weten dat u niet alleen bent. We begrijpen dat u misschien minder geneigd bent om tijdens de feestdagen contact te hebben met uw familie of vrienden, maar dit is juist dé periode om het wel te doen. U hoeft uw verdriet namelijk niet voor uzelf te houden. De mensen om u heen kunnen u steunen tijdens deze emotionele periode. Dit kan vooral fijn zijn met familieleden of vrienden die de overledene ook kenden. Zo kunnen jullie samen warme herinneringen uitwisselen en praten over de mooie momenten samen.

Plan een kerst waar u zich comfortabel bij voelt

We horen vaak dat nabestaanden zich schuldig voelen op het moment dat zij besluiten om kerst te vieren met hun gezin, familie of vrienden. Hoewel we begrijpen dat u dit gevoel kunt ervaren, is het goed om te weten dat dit niet nodig is. Het is vooral belangrijk om naar uw gevoel te luisteren. Sta hierbij ook altijd even stil bij wat uw dierbare graag gewild zou hebben. Als kerst eerder een moment was om met de hele familie spelletjes te doen en lekker te eten, is het vaak heel waardevol om deze momenten te behouden. Ook dat is een manier om iemand op een liefdevolle manier te herdenken. Bovendien is het ook helemaal oké als het niet lukt om aanwezig te zijn bij de feestdagen. Doe vooral waar u zelf behoefte aan heeft.