‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Rouwen in december

Het wordt kouder, de dagen worden korter (en donkerder) en de feestdagen staan voor de deur. Hoe knus en gezellig de wintermaanden ook zijn, vaak willen mensen die midden in het rouwproces zitten deze maanden het liefst overslaan. Tijdens de feestdagen beseffen nabestaanden des te meer hoeveel hun leven veranderd is door het verlies van een dierbare.

Zeker in december wordt u er net even meer aan herinnerd dat de overledene ook aan tafel had moeten aanschuiven bij het kerstdiner, of met u had kunnen proosten op het nieuwe jaar. Hoe komt u de feestelijke decembermaand door als u rouwt om een overleden dierbare?

Stel realistische verwachtingen

Dit jaar is het anders dan de voorgaande jaren. Accepteer de hulp van anderen als zij aanbieden om te koken, mee te gaan winkelen of helpen versieren. Misschien kunt u dit jaar online cadeautjes inkopen, dan hoeft u ook niet de drukke winkelstraten te trotseren.

Omring uzelf met mensen waar u van houdt

Deel uw plannen met familie en vrienden en laat weten wat u dit keer anders wilt doen tijdens de feestdagen. Niets is verplicht. Wilt u dit jaar geen kerstboom neerzetten? En heeft u ook geen zin om een kerstdiner voor te bereiden? De mensen om u heen zullen hier begrip voor hebben. Ook kunnen herinneringen troost bieden. Vertel elkaar verhalen, blader door fotoalbums en deel herinneringen met elkaar.

Zeg plannen niet af

Het is goed om alleen te zijn tijdens het rouwproces, maar breng het in evenwicht met geplande activiteiten met anderen. Probeer niet onder afspraken uit te komen, ondanks dat de verleiding soms groot is. U kunt bepaalde omstandigheden vermijden, maar isoleer uzelf niet. Uiteindelijk zult u waarschijnlijk blij zijn dat u de feestdagen toch met uw geliefden heeft doorgebracht en niet alleen.

Nieuwe rituelen en tradities

De feestdagen en de bij behorende tradities worden vaak anders ingevuld. Sommigen vinden troost in de oude tradities, anderen vinden ze erg pijnlijk. Bespreek met uw naasten de activiteiten die u dit jaar wilt voortzetten of juist niet meer wilt. Enkele voorbeelden van nieuwe rituelen en tradities:

  • Steek een kaarsje aan voor de overleden dierbare
  • Zet een mooi boeket op tafel ter nagedachtenis
  • Bezoek het graf en versier het
  • Houd een minuut stilte en breng vervolgens een toost uit
  • Speel muziek af waar uw dierbare graag naar luisterde
  • Neem in het kerstmenu een van de favoriete gerechten op van uw dierbare

Het is belangrijk om te onthouden: er is geen goed of fout. Plan vooruit, aanvaard steun van anderen en doe wat goed voor u voelt. Dat is de beste manier om de feestdagen het eerste jaar door te komen.