‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Jizō, beschermer van de allerkleinsten

Kunstenares Ine Mulder (Monumentalista) vertelt over het ontstaan van Jizō en wat de kleine, vrolijke en mythische figuur voor haar betekent.

Een kindje verliezen

Ine: “Ouders die een kindje hadden verloren kwamen steeds op mijn pad. Naast het grote verdriet dat ze hadden, was er ook verdriet om het feit dat ze geen ervaring konden opdoen met het kindje. Ik hoorde de ouders vaak zeggen: ‘We kunnen eigenlijk weinig over hem of haar vertellen’. Ze hebben geen verhaal kunnen opbouwen. En dat verhaal, is wat Jizō ze wél kan geven.”

Het verhaal van Jizō, een traditie uit Japan

Omdat de zielen van de allerkleinsten geen levenservaring hebben, mogen ze het hiernamaals niet in. Jizō ontfermt zich over hen en smokkelt ze in de mouwen van zijn mantel naar binnen. Een verhaal dat al eeuwenoud is en een traditie in Japan. Ine ziet het als haar missie om Jizō naar Europa te halen.

Ine: ‘Ik ben gek op verhalen. Verhalen spelen altijd een hele grote rol in mijn ontwerpen. Het verhaal van Jizō zat direct in mijn hart.”

Ine vertelt dat ze weet wat het is om verdriet te hebben waarvan anderen zich niet zo goed iets voor kunnen stellen. “Ik heb zelf geen kinderen kunnen krijgen. Dat is een verdriet dat raakvlakken heeft met het verliezen van een kindje. Vanuit dat gedeelde begrip is mijn versie van Jizō ontstaan.”

Baby-urn of gedenkobject

“De bronzen urn is een kunstobject, iets tastbaars wat je in je huis kunt zetten. Je hoeft niet te weten dat het een urn is. En dat hoeft het ook niet te zijn, er kan ook een stukje stof of een briefje in gedaan worden. Of helemaal niets.”

Jizō is te verkrijgen in de vorm van kleine bronzen urnen, gietstenen beeldjes en in de vorm van een herdenkingsmunt.

Bezoek de AfscheidsBoetiek

Wilt u graag Jizō of andere afscheidsproducten rondom het verlies van baby’s en kindjes bekijken? Dat kan in onze AfscheidsBoetiek aan de Ookmeerweg 275 op Herdenkingpark Westgaarde in Amsterdam. Onze collega’s helpen u graag. De boetiek is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 uur tot 17.00 uur.