‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Hoe organiseert u een persoonlijke uitvaart?

Op het moment dat een dierbare komt te overlijden, hebben de nabestaanden vaak de keuze om het afscheid vorm te geven. Tijdens dit afscheid worden er onuitwisbare herinneringen gedeeld. Als u kiest voor een persoonlijke uitvaart, zijn er verschillende mogelijkheden. We vertellen u graag hoe u dit afscheid zo bijzonder mogelijk maakt.

Kies de juiste locatie

Tijdens de organisatie van een persoonlijke uitvaart is de locatie een belangrijke stap. Deze keuze kan natuurlijk voor de hand liggend zijn, omdat er een mooi uitvaartcentrum in de omgeving zit of omdat de overledene zijn of haar voorkeuren hierover had uitgesproken. Als dit niet het geval is, kunt u kiezen uit diverse mogelijkheden. In Nederland zijn er enkele bijzondere locaties waar u de uitvaart kunt organiseren. Denk hierbij aan een locatie bij het strand of een groot kasteel. Wanneer u moeite heeft met de keuze van de juiste locatie voor de uitvaart, kunt u altijd een uitvaartondernemer raadplegen.

Rouwkaart

Een rouwkaart versturen is iets heel persoonlijks. U kunt online zelf al rondkijken naar een design dat u aanspreekt. Zo kunt u gaan voor een vrij rustige, minimalistische kaart of juist voor een wat meer opvallende kaart. Ook de lievelingskleuren en symbolen van de overledene kunnen in de rouwkaart verwerkt worden. Daarnaast kunt u ook uw verwachtingen van de uitvaart in de rouwkaart plaatsen. Deel bijvoorbeeld dat iedereen zich aan een bepaalde dresscode moet houden tijdens het afscheid. Zo weten alle nabestaanden wat ze kunnen verwachten en kan iedereen zich goed voorbereiden.

Bloemstukken

Nadat u een geschikte kist of wade heeft uitgezocht, kunt u dit vormgeven met prachtige rouwbloemen. De bloemen op een kist geven een unieke sfeer en zorgen voor een persoonlijke touch. Kies bijvoorbeeld voor bloemen in de lievelingskleur van de overledene. De bloemen kunt u daarnaast voorzien van een persoonlijk lint met uw naam of korte boodschap. Vraag uw bloemist om de mogelijkheden, zij weten vaak veel af over de verschillende type bloemstukken.

Symbolische kleding

Vaak is donkere kleding het meest gangbaar op een uitvaart, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden als het gaat om een gepaste outfit. Zo kunt u kiezen voor een outfit in de favoriete kleuren van de overledene of voor een symbolisch kledingitem. Mocht u de keuze maken om de uitvaart te organiseren in een bepaald thema, dan kunt u dit altijd verwerken in de rouwkaart. Zo weten de nabestaande voorafgaand de begrafenis of crematie wat de verwachting is.

Uniek kenmerk

Tijdens een persoonlijke uitvaart kunt u aan alle nabestaande vragen of zij tijdens de ceremonie een kenmerk kunnen meebrengen. U kunt hierbij denken aan symbolische elementen die u doet herinneren aan de overledene. Misschien hield hij of zij wel erg van kaarsen. Vraag dan of iedereen een unieke kaars wil meenemen. Dit kunt u zelf geheel vormgeven. Daarnaast biedt het afscheid als troost voor velen. U kunt daarom vragen of iedereen foto’s meeneemt en naast de kist wil leggen. Dit roept vaak mooie herinneringen op.

Persoonlijke catering

Ook de catering kunt u (bijna) geheel afstemmen op een persoonlijke uitvaart. Kent u iemand in uw familie die zelf een cateringbedrijf heeft? Dan is het extra bijzonder als diegene het eten en drinken verzorgt. Ook wanneer u niemand kent in uw omgeving, kunt u rekening houden met persoonlijke voorkeuren. Denk bijvoorbeeld aan het lievelingsdrankje van uw dierbare. Misschien was hij of zij wel gek op een bepaald soort wijn of hield diegene van een mokkagebakje van de bakker. Dit zou u kunnen serveren op de dag van de uitvaart. Op die manier zorgt u ook voor kleine herinneringen aan de overledene.

Type muziek

Had de overledene een specifieke muzieksmaak? Dan kunt u deze muziek laten afspelen tijdens de uitvaart. Welke nummers u tijdens het afscheid afspeelt, is geheel aan u. U kunt kiezen uit zijn of haar favoriete nummers of voor livemuziek. Dit geeft vaak een extra dimensie, waardoor nabestaande recht in het hart geraakt kunnen worden. U kunt hier zelf een zanger of zangeres voor uitnodigen. Ook het bespelen van een instrument is zeer geschikt voor een persoonlijke uitvaart. U kunt dit nog persoonlijker maken door zelf, of een familielid te laten spelen. Passende en ontroerende muziek zal veel troost meebrengen en is daarom erg van belang tijdens een afscheid.

Contact

Heeft u moeite met de organisatie van een persoonlijke uitvaart? Wij staan voor u klaar om u verder te helpen. U bereikt ons dagelijks via de telefoon, e-mail of het contactformulier op onze website. We helpen u graag zoeken naar een passende oplossing!