‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Rouwvervoer en duurzaamheid – Hoe gaat dat samen?

Passend rouwvervoer kan een extra persoonlijke touch aan het afscheid geven. Wanneer de overledene aankomt in een Rolls Royce bijvoorbeeld, of juist in een authentiek camperbusje omdat hij of zij zo van reizen hield.

Soorten rouwvervoer

Er is genoeg te kiezen. Zo bestaan er de Harley Davidson rouwmotor, een camper als rouwauto en een rouwkoets met paarden, maar bijvoorbeeld ook de door Tesla speciaal ontwikkelde rouwauto, uitgekomen in 2016. De kleur zwart is allang niet meer de standaard. Wit is een veel gekozen optie, maar ook zilver, blauw, rood en roze zijn kleuren die voor rouwauto en volgauto’s mogelijk zijn. Of bijvoorbeeld een kleurrijke rouwwagen met een print van Herman Brood.

Daarnaast bestaat er ook de uitvaartbus, waarin zowel de overledene als de nabestaanden gezamenlijk vervoerd kunnen worden. Ook is een uitvaart op een rondvaart- of salonboot iets waar steeds vaker voor wordt gekozen. Maar ook duurzamere opties zijn mogelijk zoals de rouwfiets waarbij de stoet te voet of fiets volgt, de platte kar of gewoon een klein schaarwagentje waarmee de overledene naar het graf gebracht wordt.

rouwfiets-duurzaam

Eigen vervoer

Er kan ook gebruik worden gemaakt van de eigen auto. Zoals die ene herkenbare rode stationwagen, versierd met een mooi bloemstuk. Lees hier meer over het zelf vervoeren van de overledene met eigen rouwvervoer.

Meest vervuilend

Rouwvervoer is vaak het meest vervuilende aspect van een uitvaart. Niet zozeer de gekozen rouwauto met volgauto’s, maar het vervoer van alle genodigden naar de plaats van het afscheid kunnen de CO2-uitstoot flink verhogen. Vanuit duurzaam oogpunt wordt hier steeds vaker rekening mee gehouden. Bijvoorbeeld door alles op één locatie te organiseren.

Drie tips voor duurzaam rouwvervoer

Om de genodigden op een duurzame manier te laten deelnemen aan het afscheid zijn er verschillende mogelijkheden. De eerste is om de dienst te laten uitzenden via livestream, waarbij men kan meekijken maar niet fysiek bij de uitvaart aanwezig hoeft te zijn. De tweede tip is om met het OV te reizen, en de laatste tip is om voor een groter gezelschap uit dezelfde regio een rouwbus te regelen.

tesla-elektrisch-rouwvervoer

Elektrisch rouwvervoer PC Uitvaart

Ook PC Uitvaart draagt haar eigen steentje bij aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk van een afscheid. Met trots draagt PC Uitvaart dan ook het GreenLeave certificaat, waarbij gestreefd wordt naar 100% duurzame uitvaarten.

Heeft u vragen over de mogelijkheden in rouwvervoer? Wij denken graag met u mee. Neem gerust contact met ons op.