‹ Bekijk alle inspiratie blogberichten

Alle type graven op een rij

Bij PC Uitvaart hebben we verschillende begraafplaatsen, waaronder begraafplaats Vredenhof en Herdenkingspark Westgaarde. Heeft u wel eens nagedacht over wat voor soort graf u zou willen? Er zijn talloze mogelijkheden:

Algemeen graf

Als u kiest voor een algemeen graf, heeft u geen eigen graf. Bij een algemeen graf is er ruimte voor twee of drie personen die boven elkaar worden begraven. Het grafrecht voor dit type graf is tien jaar. Omdat het graf wordt gedeeld met andere personen (waar meestal geen band tussen is) zijn er bepaalde restricties. Zo is het bijzetten van een urn vaak niet mogelijk en is er minder ruimte voor bloemstukken. Hierdoor is een algemeen graf voordeliger dan een particulier graf.

Particulier graf

Een particulier graf wordt vaak door de familie zelf gekozen. Daarom wordt dit ook regelmatig een familiegraf of eigen graf genoemd. Aan een particulier graf zit over het algemeen een grafrecht van vijftien jaar vast. Na deze periode kan het grafrecht worden verlengd. Ook is er de mogelijkheid om vooraf een plek te bepalen. De nabestaanden krijgen dan als enige de grafrechten na het overlijden. Omdat de overledene alleen wordt begraven en het grafrecht langer is, is een particulier graf duurder dan een algemeen graf.

Natuurgraf

Bij een natuurgraf draait alles om duurzaamheid. Dit wordt gedaan door alleen gebruik te maken van biologisch afbreekbare materialen. Een grafmonument is hierbij niet mogelijk. Wel kunt u gebruik maken van alternatieve grafstenen, zoals een boomschijf. Andere decoratie, zoals bloemstukken en linten, worden na enkele weken verwijderd.

Urnengraf

Een urnengraf neemt veel minder ruimte in beslag dan een standaard graf. De urn of de asbus wordt na de crematie begraven op een aangewezen plek op de begraafplaats. Dit graf wordt dan afgedekt met een steen of tegel met opdruk. Ook bij een urnengraf kunt u kiezen tussen een algemeen graf of een particulier graf. Ook hier geldt dat een particulier graf voor u alleen is, een algemeen urnengraf wordt gedeeld door twee tot vier urnen.

Dubbelgraf

Veel partners willen voor eeuwig bij elkaar blijven. Dit is mogelijk met een dubbelgraf. In een dubbelgraf worden de overledenen die dat wensen naast elkaar begraven in hetzelfde graf.