‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

5 redenen om een uitvaartfotograaf te overwegen

Het inhuren van een professionele fotograaf voor een uitvaartplechtigheid is niet iets waar de meeste nabestaanden aan denken als een dierbare overlijdt. De aanwezigheid van een fotograaf kan ongepast lijken, maar eigenlijk is dat helemaal niet zo en uitvaartfotografie bestaat al heel lang.

De populariteit van uitvaartfotografie groeit met de dag en steeds meer mensen huren een professionele fotograaf in bij een uitvaartplechtigheid. Tegenwoordig wordt alles vastgelegd, bijvoorbeeld bruiloften, jubilea en zwangerschappen. Waarom niet een uitvaart? Ook dat hoort bij het leven en er zijn verschillende redenen waarom een professionele fotograaf wordt ingehuurd.

Een memorabel aandenken

Er wordt veel nagedacht over een uitvaartdienst: van de bloemen en de aankleding tot aan de mensen die gaan spreken en de hapjes die worden geserveerd. Tot in de kleinste details moet alles goed geregeld zijn. Een professionele fotograaf zal al deze dingen op een respectvolle manier vastleggen. Het is voor u een aandenken om te bewaren voor uw familie en toekomstige generaties. Ook is het een mooie herinnering voor de mensen die niet aanwezig konden zijn op de dag zelf.

Families komen bij elkaar

Hoewel de aanleiding verdrietig is, brengt een begrafenis of een crematie vaak families samen die elkaar soms jaren niet hebben gezien. Als u een professionele fotograaf heeft die dit vastlegt, zullen familie en vrienden de komende jaren er toch met een fijn gevoel op terug kijken.

Mensen die afscheid nemen van iemand die ze liefhebben hebben hun hart open staan. Ik kan in weinig tijd een diepe verbinding met ze aangaan en dat helpt mij om een heel persoonlijke herinnering voor ze te maken. Keer op keer hoor ik dat er zoveel dingen langs de mensen heen zijn gegaan. Wie er precies aanwezig waren, de sfeer, de erehaag, de hoeveelheid bloemen, de kleine details zoals iemand die het favoriete drankje van de overledene op de kist plaatst en dat moment dat iedereen even in lachen uitbarstte om een grappige herinnering. Achteraf is men dan ontzettend blij wanneer al deze dingen terug te zien zijn in een herinneringsalbum. Ook kan het helpen om over het afscheid te praten, iets dat vaak moeilijk is maar wel een steun kan zijn bij de verwerking van het verlies.
– Freya Elders, Freya Fotografie

Foto’s helpen herinneren

Omdat het zo’n emotionele en zwaar beladen dag is, herinneren veel mensen zich niet meer wie er allemaal naar de uitvaart zijn gekomen of zijn ze zo overweldigd dat ze niet de mogelijkheid hebben om iedereen gedag te zeggen. Foto’s zullen u helpen herinneren wie er allemaal aanwezig was.

Vastleggen van emoties

We hebben het allemaal wel eens gehoord: “tijd heelt alle wonden”. U zult niet van de een op andere dag stoppen met rouwen, maar foto’s zullen het makkelijker maken om terug te kijken naar de dag zelf en om te zien hoe het verlies van uw dierbare niet alleen op u impact heeft gehad. U bent dus niet alleen en u kunt troost vinden bij anderen.

Er zijn meerdere aspecten aan dit werk wat het voor mij als bijzonder maakt. In eerste instantie raakt het me elke keer weer wanneer de nabestaanden omschrijven hoe dankbaar ze zijn voor de fotografie. Niet altijd bekijkt iedereen meteen de foto’s, soms pas na maanden of nog langer. Regelmatig ontvang ik lange tijd na de levering nog een mailtje van mensen dat ze zo dankbaar zijn voor de fotoreportage. Achteraf krijg ik te horen dat men mij helemaal niet, of bijna niet heeft opgemerkt tijdens de hele ceremonie. Soms vergeten ze zelfs dat ik aanwezig was. Voor mij is dat laatste alleen maar een goed teken! Tijdens een uitvaart zijn er naast het vele verdriet zo veel mooie integere en intieme momenten. Ik probeer juist die momenten vast te leggen, in combinatie met de sfeer en de details. Op die manier maak ik een waardevolle reportage van de dag voor de nabestaanden.
– Anouk Paulissen, Zonnestraal Uitvaartfotografie

Een andere kijk

De fotograaf is onopvallend aanwezig en maakt vaak foto’s van mensen en momenten die u normaal misschien niet had opgemerkt, omdat het verdriet te groot is en u met hele andere dingen bezig bent. Als u later de foto’s tevoorschijn haalt biedt dat de kans om alles met andere ogen te bekijken.

Het is belangrijk dat u een goede klik heeft met de fotograaf. De communicatie moet prettig lopen en u moet er een goed gevoel bij hebben. Die persoon is tenslotte aanwezig op een belangrijk en verdrietig moment in uw leven. Ook wilt u zeker weten dat de stijl en esthetiek overeenkomen met uw visie op de uitvaart van uw dierbare. Stel daarom vragen en bekijk portfolio’s.