‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Bloemen kiezen voor een rouwboeket

De traditie van bloemen geven om medeleven te tonen is ontzettend oud. We doen dit al honderden, zo niet duizenden jaren. In mindere tijden zijn bloemen een bericht van hoop en medeleven, liefde en warmte. Specifiek rouwboeketten hebben nu zelfs een dubbele betekenis. Ze eren het leven van degene die is overleden, maar geven ook steun aan de nabestaanden. U heeft verschillende keuzes wanneer u de bloemen voor een rouwboeket uitzoekt. Om u hier een handje bij te helpen hebben we de verschillende soorten rouwboeketten, alsmede de betekenissen van verschillende bloemen en gebruiken, voor u op een rijtje gezet.

Bloemenmandjes
Een bloemenmandje is van zichzelf, dankzij het mandje, al mooi gepresenteerd. Ze zijn er bovendien in allerlei soorten en maten. Dankzij het mandje zijn deze ook nog eens geschikt voor bezorging, bijvoorbeeld bij het uitvaartcentrum of het huis van de naasten.

Een staand boeket
Meestal worden staande boeketten op een ezel geplaatst, dichtbij de kist. Ze zijn zo gemaakt dat ze van vooraf bekeken dienen te worden en niet rondom. Van achter zijn deze boeketten dus meestal niet zo mooi als van voren. Vaak worden deze boeketten met name neergezet tijdens de uitvaart, rondom de kist.

Kransen, kruizen en harten
Bloemen in de vorm van kruizen, harten en met name kransen worden ook vaak als rouwboeket gekozen. Deze grotere, prominente bloemstukken worden op of rondom de kist neergelegd, of soms net als een staand boeket op een ezel geplaatst. Bovendien hebben zij ook betekenissen. Zo staat een bloemenkruis voor het geloof en een hart voor liefde, terwijl een krans het eeuwige leven symboliseert.

Schotelplanten
Een ander mogelijk bloemstuk is een schotel met planten. Vaak zijn dit kleinere versies van mooie, groene tuinplanten, of bloeiende en kleurrijke planten. Deze worden dan in een mooie opstelling op de schaal of in een container geplaatst. Deze planten zijn geschikt voor zowel een uitvaart als om naar de nabestaanden thuis te sturen. Dit maakt een schotel met bloemen een erg veelzijdig rouwboeket.

Wanneer bloemen niet gepast zijn

Hoewel bloemen over het algemeen gezien worden als een teken van respect en medeleven, is het ook mogelijk dat bloemen juist niet gepast zijn. In sommige culturen en religies, zoals bij Moslims en Joodse mensen, behoren bloemen niet tot de traditie. Bij een Boeddhistische ceremonie is het bovendien belangrijk om te onthouden dat witte bloemen bij een rouwproces horen, en rode bloemen juist als ongeschikte rouw-etiquette worden gezien. Bij een Hindoeïstische begrafenis hoort men met lege handen aan te komen, zonder bloemen of geschenken, en dus is het hier af te raden om een rouwboeket uit te kiezen. Mocht u zich nou afvragen of uw idee om een rouwboeket te schenken wel of niet gepast is, dan is het altijd verstandig om even contact op te nemen met de nabestaanden of bekenden van de overledene. Zo kunt u hen om raad vragen.

De juiste bloemen voor het rouwboeket kiezen

Met de verschillende bloemstukken en do’s en don’ts van verschillende soorten uitvaarten op een rij, kunt u zich verder verdiepen in de bloemen die goed passen bij de overledene en de uitvaart. Naast dat ze er mooi uit zien hebben veel bloemen namelijk ook een achterliggende betekenis. Dit is voor sommigen ontzettend waardevol. We benoemen daarom een aantal van de meest gekozen rouwboeket bloemen en beschrijven hun speciale betekenis.

Lelies
Eén van de populairste bloemkeuzes voor een uitvaart. Lelies staan voor de herstelde onschuld van de ziel van de overledene.

Gladiolen
Deze majestueuze bloemen staan voor een sterk karakter, morele integriteit en oprechtheid.

Anjers
Witte anjers staan voor pure liefde en onschuld. Rode staan voor bewondering en roze anjers staan voor de herinnering.

Chrysanten
Deze worden in sommige landen zelfs exclusief voor uitvaarten gebruikt, omdat ze symbool staan voor de dood. In de VS, daarentegen, worden ze juist gezien als een vrolijke manier om het mooie leven van de overledene te vieren.

Rozen
Dit is natuurlijk van zichzelf al een populaire bloem. Mede daardoor hebben rozen veel verschillende betekenissen, afhankelijk van hun kleur. Witte rozen kunnen staan voor eerbied, onschuld en jeugd. Rode rozen staan voor respect, liefde en moed. Roze rozen staan eveneens voor liefde, maar ook voor zachtaardigheid en elegantie. Geel staat voor vriendschap en donkerrode rozen staan voor verdriet en rouw.

Orchideeën
Roze en witte orchideeën worden vaak gebruikt om sympathie te tonen en representeren gewoonlijk de eeuwige liefde.

De favoriete bloemen van de overledene

Een andere manier om tot een mooi en passend rouwboeket te komen, is door de favoriete bloemen, bloemsoorten of bloemkleuren van de overledene hierin te laten verwerken. Op die manier kunt u hem of haar nog eens extra eren en herinneren met een boeket waarvan u weet dat de overledene het mooi had gevonden.

We helpen u graag

Wanneer u het lastig vindt om de juiste keuze te maken met betrekking tot het rouwboeket, of een ander aspect van een uitvaart, dan helpen we u graag. Neem gerust contact met ons op, dan kijken we meteen wat we voor u kunnen betekenen.