‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Welke muziek draait u op een uitvaart?

Wanneer uw dierbare komt te overlijden is het verdriet onbeschrijfelijk groot. Helaas is het regelen van de uitvaart de volgende stap. Tijdens de uitvaart zullen onuitwisbare herinneringen gedeeld worden en zal er een bijzonder afscheid plaatsvinden. Tijdens dit afscheid speelt muziek een grote rol. Muziek roept veel emoties op en daarom is het belangrijk om de juiste nummers te kiezen op een uitvaart. Hier vertellen we u graag meer over!

Een persoonlijk afscheid

Een mooi en persoonlijk afscheid zal u helpen bij het verwerken van het verlies. Om uw dierbare op een mooie manier te herinneren, is muziek onmisbaar. Meestal worden de meest favoriete nummers van de overledene gedraaid. Dit roept vaak talloze herinneringen op bij alle nabestaanden. Naast de persoonlijke, favoriete muziek van de overledene, kunt u ook zelf kiezen voor muziek die bij uw dierbare past. U kunt bijvoorbeeld denken aan de genres waar de overledene van hield. Was hij of zij een liefhebber van klassieke muziek? Of hield diegene meer van Nederlandstalige nummers?

Daarnaast is het handig om te bedenken wat voor type uitvaart het wordt. Is het bijvoorbeeld een traditionele dienst, een uitvaart waarbij het leven gevierd wordt of een christelijke dankdienst? Zodra het type uitvaart is vastgesteld, kunt u gerichter nadenken over de muziek die gedraaid kan worden. Het is belangrijk dat u weet dat er geen vaste regels zijn voor de muziek bij een uitvaart.

Keuze van de nabestaanden

Als de overledene geen wensen heeft uitgesproken over de uitvaartmuziek, is het kiezen lastig. Het opstellen van een shortlist zou u hierbij kunnen helpen. In deze shortlist stelt u, samen met alle andere nabestaanden, een lijstje op met nummers die in aanmerking kunnen komen. Dit kunt u samen met alle nabestaanden doen, maar kan ook ieder voor zich gedaan worden. Het is echter wel belangrijk dat dit achteraf samen besproken wordt, zodat iedereen zich kan vinden in de definitieve keuze van de uitvaartmuziek.

Live muziek

Passende en ontroerende muziek zal veel troost meebrengen aan alle nabestaanden. Naast het feit dat u muziek kunt afspelen via een stereo-installatie tijdens de uitvaart, is er ook een mogelijkheid om live muziek te regelen. Live muziek geeft vaak een extra dimensie, waardoor de nabestaanden recht in het hart geraakt kunnen worden. Het uitnodigen van een zanger of zangeres kan hier geschikt voor zijn.

Ook is het mogelijk om zelf een nummer te zingen of spelen. U heeft hierin verschillende mogelijkheden. Zo kunt u een bekend nummer coveren of zelf wat schrijven.

Aantal nummers

Een uitvaart duurt gemiddeld tussen de 45 en 60 minuten, waar onder andere sprekers de ruimte krijgen om een uitvaartspeech te houden. Het is aan de nabestaanden om een beslissing te nemen in het aantal nummers dat tijdens de uitvaart worden afgespeeld. Vaak worden er minimaal vier nummers gekozen.

Meestal wordt het eerste nummer gedraaid bij binnenkomst. Kort daarna vindt er een plechtigheid plaats, tussen de toespraken door. Hier heeft u de gelegenheid om twee nummers te draaien. Tot slot kunnen er tijdens de uitloop nummers gedraaid worden.

Nabestaanden kunnen dit zelf vormgeven. Het is raadzaam om deze planning in overleg met de desbetreffende uitvaartverzorger door te nemen.

Meest gedraaide uitvaartmuziek

Het verlies van uw dierbare brengt veel emotie met zich mee, waardoor het selecteren van de juiste liedjes moeizaam kan gaan. Om uw keuze wat gemakkelijker te maken, is er een lijst opgesteld met de meest gedraaide uitvaartmuziek:

  1. Time to say goodbye – Andrea Bocelli en Sarah Brightman
  2. Ave Maria – André Rieu
  3. Roller coaster – Danny Vera
  4. Afscheid nemen bestaat niet – Marco Borsato
  5. Mag ik dan bij jou? – Claudia de Breij
  6. Tears in heaven – Eric Clapton
  7. My Way – Frank Sinatra
  8. The rose – Bette Midler
  9. Papa – Stef Bos
  10. Breng me naar het water – Marco Borsato

We staan voor u klaar

Wanneer u moeite heeft met het selecteren van de juiste muziek voor de uitvaart van uw dierbare, helpen wij u graag. U kunt ons bereiken via de telefoon, e-mail of het contactformulier op de website. We zoeken graag samen naar een passende oplossing!

Samen maken we het bespreekbaar

Een uitvaart naar wens, waar u maar wilt