‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

As uitstrooien: alle mogelijkheden

Wanneer u een geliefde verliest en er een crematie heeft plaatsgevonden, zijn er verschillende dingen die u met de as kunt doen. Maar wat zijn de opties voor het bewaren van de as en wat zijn de regels voor het verstrooien ervan? In deze blog willen we niet alleen antwoorden geven op deze vragen, maar ook ideeën delen om uw dierbare te herdenken. 

Mogelijkheden asbestemming 

Vier weken na de crematie kunt u de as van uw overleden dierbare ophalen op de locatie waar de crematie heeft plaatsgevonden. In deze vier weken kunt u bedenken wat u met de as zou willen doen. De hoeveelheid as van een volwassen persoon is ongeveer drie liter, hiervoor heeft u een urn nodig met een inhoud van ongeveer drie tot drieënhalve liter. 

Naast de mogelijkheid om de as te bewaren in een prachtige urn op een speciale plek in uw huis, kunt u er ook voor kiezen om de as te verstrooien op een betekenisvolle locatie die voor zowel u als uw dierbare speciaal is. Dit kan ook in het buitenland; hiervoor moet u een internationale verklaring aanvragen. Om uw dierbare dichtbij te houden, kunt u ook een klein beetje as bij u dragen, bijvoorbeeld in de vorm van een assieraad.  

Bij PC Uitvaart ontvangt u de as in een speciaal ontworpen asbus. Hierdoor is het mogelijk om de as te verdelen, bijvoorbeeld door een deel te verstrooien en een deel te verdelen over meerdere kleine urnen, of in sieraden te verwerken. 

As uitstrooien, wat mag wel en wat niet?  

Het verstrooien van de as van uw dierbare is een intiem moment, waarbij de keuze voor de locatie van grote betekenis is. Op open zee, per vliegtuig en zelfs op uw eigen grond mag de as worden verstrooid. Sinds kort is het ook wettelijk toegestaan om de as op een andere betekenisvolle plek te verstrooien, zoals een geliefde wandelplek, de tuin van het ouderlijk huis, of een rustige plek aan het water. U moet hier echter wél toestemming voor vragen aan de eigenaar van het land of de gemeente. 

As uitstrooien op een strooiveld 

Op de locaties van PC Uitvaart zijn verschillende verstrooivelden waar u de as van uw dierbare kunt uitstrooien. Hier kunt u met zowel kleine als grote gezelschappen bij aanwezig zijn. U heeft ook de mogelijkheid om niet aanwezig te zijn bij de verstrooiing. Het uitstrooien zonder nabestaanden is kosteloos op al onze velden. 

Op Herdenkingspark Westgaarde bevindt zich ook de laatste rustplaats voor echte Ajax-fans: het Ajax Herdenkingsveld. Hier heeft u de mogelijkheid om de as van uw dierbare te verstrooien op het grasveld dat in 1996 vanuit het voetbalstadion De Meer naar Herdenkingspark Westgaarde is overgebracht. 

Rituelen rondom het loslaten van de as  

Naast het verstrooien van de as van uw dierbare, kunt u er ook voor kiezen om dit te doen tijdens een ritueel. In onze AfscheidsBoetiek op Herdenkingspark Westgaarde kunt u diverse producten vinden om verstrooi- en herdenkingsrituelen mee uit te voeren. 

“Er staan prachtige producten hier, net iets anders dan in de webshop van PC Uitvaart. Zo is er de TOLAD wandelstok; een stok waarmee je kunt wandelen en er bij elke stap wat as wordt verstrooid.”  

Jolanda Feller, mede-initiatiefnemer AfscheidsBoetiek 

In de AfscheidsBoetiek vindt u ook een prachtig urnbootje van Studio de Campagne, dat na 10 tot 15 minuten oplost in het water. Bloemen kunnen bij de as in het bootje worden gelegd, en deze zullen na het oplossen van het bootje blijven drijven. Op deze manier krijgen rituelen vorm. Naast de TOLAD en het urnbootje zijn er meer herdenkingsproducten beschikbaar in de AfscheidsBoetiek. We helpen u graag bij het vinden van wat het beste past bij u en uw dierbare. 

Heeft u vragen over mogelijke asbestemmingen, het uitstrooien van as op een van onze locaties of over de AfscheidsBoetiek? Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via 0800 50 80.