‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Duurzame Uitvaart Plannen

Steeds meer mensen zijn bewust bezig met het milieu, en ook het plannen van een duurzame uitvaart wordt steeds gebruikelijker. Voor ieder onderdeel van het afscheid zijn er verschillende groene uitvaartkeuzes. In deze blog bespreken we de milieuvriendelijke opties bij het organiseren van een duurzaam afscheid.

Groene uitvaartkeuzes

Bij het denken aan vervoer komt vaak de traditionele rouwauto als eerste in gedachten. Maar tegenwoordig zijn er verschillende milieuvriendelijke mogelijkheden. Zo maken wij gebruik van onze elektrische RouwTesla en hebben wij ook een elektrische bus waarmee overledenen naar het uitvaartcentrum worden overgebracht. Beide zijn duurzame opties met nul CO2-uitstoot. Daarnaast hebben wij ook andere milieuvriendelijke vervoersmogelijkheden, zoals de rouwbakfiets. Ons team van uitvaartbegeleiders denkt graag met u mee en bespreekt alle mogelijkheden.

Vaak wordt er gekozen om rouwkaarten via de post te sturen, maar deze keuze kan belastend zijn voor het milieu. U kunt ervoor kiezen om rouwkaarten te versturen die gemaakt zijn van 100% gerecycled papier, of zelfs besluiten om ze digitaal te versturen. Hierdoor is er geen transport nodig en wordt er geen inkt gebruikt voor het drukken van de rouwkaarten, wat een duurzaam alternatief is.

De traditionele houten kist is bij iedereen bekend, maar er zijn veel meer mogelijkheden, zoals een rieten mand van wilgentenen, een wade van hennepstof, of zelfs een kist gemaakt van paddenstoelen. De meeste uitvaartkisten bij PC Uitvaart zijn duurzaam geproduceerd, waardoor zelfs degenen die niet bewust voor een milieubewuste optie kiezen, toch bijdragen aan een betere wereld.

Bij het kiezen van kleding voor de overledene is het ook belangrijk om aan duurzaamheid te denken. Synthetische kleding vergaat namelijk niet in de aarde en kan schadelijk zijn voor het milieu bij crematie. Kledingstukken gemaakt van biologisch katoen, linnen of hennep zijn biologisch afbreekbaar en daarom niet schadelijk voor het milieu.

Bloemen zijn vaak een belangrijk onderdeel van een uitvaart, maar ook op dit gebied zijn er duurzame opties. Veel bloemen worden in verre landen gekweekt en per vliegtuig naar Nederland gebracht, wat een negatieve impact heeft op het milieu. De meest duurzame keuze is om bloemen uit eigen tuin te gebruiken. Op Herdenkingspark Westgaarde vindt u de Pluktuin, hier kunt u in het voorjaar en zomer kosteloos seizoensgebonden bloemen plukken.

Na afloop van de uitvaart is het gebruikelijk dat nabestaanden samenkomen om herinneringen te delen. Ook voor de catering zijn er duurzame mogelijkheden, zoals het gebruik van biologische producten van lokale leveranciers en Fairtrade-gecertificeerde producten.

Naast deze duurzame opties, zijn er nog veel meer keuzes. Ons team van uitvaartbegeleiders staat klaar om u te helpen bij het maken van deze duurzame keuzes.

Onze groene uitvaartpakketten

Om te zorgen dat het niet te ingewikkeld wordt, heeft PC Uitvaart twee groene uitvaartpakketten samengesteld: een voor cremeren en de ander voor begraven. Hierin staan alle duurzame opties op een rij. Dankzij dit pakket weet u zeker dat elke keuze die u maakt een milieuvriendelijke is.

Vaak wordt gedacht dat de kosten van een duurzame uitvaart hoger zijn dan die van een standaard uitvaart, maar dit is niet het geval. De kosten van ons groene uitvaartpakket zijn vergelijkbaar met die van een standaard uitvaart.

Wensen vastleggen

Heeft u zelf al voor ogen wat u wilt? Dan is het verstandig om deze wensen van tevoren te bespreken. U kunt kosteloos en vrijblijvend een afspraak maken met een van onze afscheidsadviseurs om uw wensen vast te leggen.

Zij kunnen elk onderdeel en alle duurzame opties van het afscheid met u bespreken.

Onze ambitie

Wij streven ernaar om een zo klein mogelijke impact te hebben op het milieu en onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Onze ambitie is om in 2030 CO2-neutraal te zijn. Om dit te realiseren, focussen wij ons op de verduurzaming van onze bedrijfsvoering en het organiseren van duurzame uitvaarten. Daarnaast werken wij samen met leveranciers van uitvaartproducten die duurzaamheid vooropstellen.

PC Uitvaart is aangesloten bij Stichting GreenLeave, een samenwerkingsverband van uitvaartondernemers die streven naar 100% duurzame uitvaarten. Bij deelnemers van GreenLeave is duurzaamheid een integraal onderdeel van hun bedrijfsvoering, doordat deze voldoet aan zeven kernprincipes op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).