‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Zo schrijft u een goede afscheidsspeech

Het schrijven van een goede afscheidsspeech voor een begrafenis of crematie van een dierbare is niet eenvoudig. U wilt graag de juiste woorden vinden en op papier krijgen, zodat u de overleden dierbare op een fijne manier met de aanwezigen kan gedenken. Bovendien kan een mooie afscheidsspeech bijdragen aan een waardevol afscheid van de overledene. In dit blog geven we u 5 tips die u kunnen helpen en inspireren bij het schrijven van een goede afscheidsspeech.

1. Wees uzelf

Het is belangrijk dat u de afscheidsspeech schrijft in uw eigen woorden en daarbij luistert naar uw eigen gevoel. Zoek voor uzelf een rustige plek op waar u niet gestoord kunt worden. Ga na wat de overledene voor u heeft betekend en welke gevoelens en emoties u hierbij voelt. Noteer deze gevoelens en emoties. Deze woorden kunt u later verwerken in uw toespraak. Tevens kan het opluchten om uw emoties uit te schrijven voor een begrafenis of crematie.

2. Formuleer een korte kernboodschap

Het formuleren van een korte kernboodschap kan het schrijfproces van uw afscheidsspeech ondersteunen. Ga op zoek naar een bepaald thema of een rode lijn in het leven van de overledene. Het is namelijk makkelijker om uw afscheidsspeech om een thema, rode lijn of gebeurtenis heen te bouwen. Denk hierbij na over wat het belangrijkste is om te vertellen over de persoon. Wat zijn belangrijke elementen uit zijn of haar levensverhaal? Welke bijzondere eigenschappen en kwaliteiten had de persoon? Wat maakte hem of haar uniek? Bedenk daarna op welke manier u dit wil vertellen.

3. Begin met een leuke anekdote

Begin de afscheidsspeech met een leuke anekdote over de overledene. Dit maakt de afscheidsspeech wat luchtiger. Praat van tevoren met familie en vrienden en haal herinneringen op ter inspiratie voor uw toespraak. Een anekdote kan een fijn verhaal of een dierbare herinnering zijn die u met de overledene heeft meegemaakt. Maak bij het aanhalen van een anekdote gebruik van typerende beelden, uitspraken en uitdrukkingen van de overledene. Een anekdote kan verdrietig zijn, maar soms ook juist heel grappig. Let op dat u niet overmatig gebruik maakt van humor in uw toespraak. Zo houdt u ook rekening met de mogelijke gevoelens van andere nabestaanden.

4. Gebruik een duidelijke structuur

Houd tijdens het schrijven van uw afscheidsspeech een duidelijke structuur aan. Begin bij het begin en werk naar een bepaald punt toe. Een terugkerend thema of een rode draad kunnen hierbij helpen. Maak gebruik van bruggetjes om bepaalde gedeeltes van de toespraak aan elkaar te verbinden. Als u ervoor kiest om het levensverhaal van de overledene te vertellen, kunt u het beste de toespraak in chronologische volgorde voordragen. Het kan gebeuren dat u tijdens de toespraak wordt overvallen door emotie. Dit is volkomen begrijpelijk. Wij raden u aan om uw afscheidsspeech van tevoren helemaal uit te schrijven of om een paar steekwoorden te noteren. Op deze manier kunt u zich weer herpakken en de afscheidsspeech afmaken.

5. Houd je afscheidsspeech kort en krachtig

Zorg ervoor dat uw afscheidsspeech kort en krachtig is. Zo voorkomt u dat de aanwezigen hun aandacht verliezen of de draad kwijtraken. Er is meestal niet veel tijd tijdens een begrafenis of herdenking en het kan ook zijn dat andere nabestaanden nog willen spreken. Een korte en krachtige afscheidsspeech duurt meestal 5 tot maximaal 10 minuten. Als u zeker wil zijn of uw speech niet te lang is, kunt u de toespraak een keer oefenen met een stopwatch.

Meer informatie? Neem contact met ons op!

Heeft u een vraag over de mogelijkheden om een uitvaart te laten verzorgen? Of heeft u een andere vraag? Neem dan contact op met een van onze medewerkers! Wij helpen u graag verder. Bel direct via 0800 5080 (gratis) of stuur een e-mail naar info@pc.nl.