‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Spreken op een uitvaart

Misschien is dit de avond voorafgaand aan de dag dat u gaat spreken op een uitvaart. Uw speech staat in grote lijnen op papier en u denkt aan het moment van spreken. Een spannend moment waarbij de een meer zenuwen ervaart dan de ander. In deze blog vindt u enkele tips zodat u steviger in uw schoenen staat tijdens het voordragen van uw speech.

Tijdsduur van de speech

Hoeveel minuten denkt u te gaan spreken op de uitvaart? Door hardop te oefenen kunt u zowel de intonatie van uw woorden horen, maar ook de duur van de speech timen. Deelt u graag de inhoud van de speech met een vriend of familielid voor feedback? Door de speech in te spreken via WhatsApp kunt u deze gemakkelijk delen én u ziet direct de duur van de speech erbij vermeld staan.

Bij een zeer emotionele speech zal rond de 3 tot 4 minuten voldoende zijn vanwege de lading van de tekst. Wanneer er een uitgebreider verhaal verteld wordt, gevuld met anekdotes en een levensloop, kan de duur oplopen tot 5 tot 7 minuten of meer. Beslis welke tijdsduur voor u prettig is. De locatie zorgt voor overige praktische zaken zoals een glaasje water bij het spreken en voor het juist afstemmen van het volume.

Adem in, adem langer uit

Adem kan een middel zijn om het zenuwstelsel te kalmeren. Vaak is het richten op de ademhaling zelf al voldoende om het ritme te vertragen. Eventueel kan door de uitademing in zijn volledigheid af te maken (de uitademing iets te verlengen) vertraging worden aangebracht, waarbij het het hele lichaam meer ontspanning ervaart. Kortom, een goede tip: adem in… en iets langer uit.

Met beide benen op de grond

Eenmaal aangekomen bij de katheder, met of zonder blaadje om te spreken, is een tip om even goed rechtop te gaan staan en beide voeten op de grond te voelen. Zo staat u stevig, zelfverzekerd en kan de ademhaling meer ruimte krijgen. Richt u vervolgens op de ruimte om de mensen heen in plaats van u direct te focussen op de genodigden. Zo bent u klaar om te spreken.

Een lach en een traan

Tot slot, het is en blijft een speech tijdens een afscheid, waar ruimte is voor een traan en soms ook voor een lach. Het is een emotioneel moment, waarbij hoorbaar en voelbaar wordt gemaakt wat de overledene voor u betekend heeft. Geef die emotie de ruimte. Wordt u overmand door emotie? Gun deze emotie even de tijd om voorbij te trekken. Neem een slokje water. Het kan ook fijn zijn om iemand als steun naast u te hebben staan, of iemand in het publiek te hebben die het voor u kan overnemen wanneer u dit wenst. Zo staat u niet alleen.

Bekijk hier meer tips voor het schrijven van een goede afscheidsspeech.