‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Na hoeveel dagen na overlijden is de uitvaart?

Op het moment dat uw dierbare komt te overlijden, volgt er een emotionele tijd. Zo zou u zich bijvoorbeeld moeten verdiepen in de organisatie van de uitvaart en daar komt vaak veel bij kijken. We vertellen u meer over het moment van de uitvaart.

Na hoeveel dagen uitvaart?

Wanneer uw dierbare is overleden, wordt vaak direct de uitvaart georganiseerd. Veel mensen vragen zich af hoeveel dagen na overlijden de uitvaart plaatsvindt. Officieel gezien vindt de uitvaart, ofwel de begrafenis of crematie, niet eerder dan 36 uur en uiterlijk op de zesde werkdag na overlijden plaats. Het moment van overlijden wordt vastgesteld in de Wet op de lijkbezorging. Hierbij is het goed om te weten dat de dag van overlijden niet wordt meegerekend, net zoals de dagen in het weekend en eventuele feestdagen.

Na hoeveel dagen begrafenis?

De regels voor begraven en cremeren zijn in principe hetzelfde. Zo mag de overledene niet eerder dan 36 uur na overlijden begraven worden. Dit heeft te maken met het feit dat strafrechtelijk onderzoek voor de politie mogelijk moet zijn. Bovendien geeft dit nabestaande ook de kans om de uitvaart te regelen. Ook mag de begrafenis niet later dan zes werkdagen na overlijden plaatsvinden.

Na hoeveel dagen crematie?

Zoals we al benoemden, verschillen de regels voor zowel begraven als cremeren niet. Echter heeft u bij een crematie ook te maken met andere principes. Zo heeft u een specifiek bewaartermijn voor de as van uw dierbare na de crematie. Het crematorium mag de as na de crematie van uw dierbare pas na 1 maand met de nabestaanden meegeven. Ook dit heeft te maken met strafrechtelijk onderzoek op de asresten. Dit geeft nabestaande ook de mogelijkheid om na te denken over hetgeen wat ze met de as van de overledene willen doen. Denk hierbij aan een urn of uitstrooien op een plek met een bijzondere betekenis. Als de nabestaanden de as van de overledene binnen een maand willen ophalen, dienen zij een verzoek in te dienen voor ontheffing van de bewaartermijn. Dit verzoek kan worden ingediend bij de officier van justitie.

Kan de uitvaart eerder of later plaatsvinden?

Hoewel de bovenstaande regels wettelijk zijn vastgesteld, is het soms mogelijk om de uitvaart eerder of later te laten plaatsvinden. Het is echter wel belangrijk om hier een geldige reden voor te hebben. Onderstaand worden beide uitzonderingen beschreven.

Begraven of cremeren na zes werkdagen

Om uw dierbare na zes werkdagen te begraven of cremeren, heeft u toestemming nodig van de burgemeester van de gemeente waar het stoffelijk overschot zich bevindt. U kunt deze toestemming aanvragen om verschillende redenen. Denk hierbij aan familie uit het buitenland of godsdienstige redenen.

Begraven of cremeren binnen 36 uur

Op het moment dat de nabestaanden wensen om de overledene binnen 36 uur te begraven of cremeren, is er toestemming van de officier van justitie en de burgemeester van de gemeente waar de persoon overleed, nodig.

Mogelijkheden in het buitenland

Hoewel er in Nederland vaste regels zijn over de tijd tussen het overlijden en de uitvaart, is dit niet in ieder land hetzelfde. Zo gelden er bijvoorbeeld in België, Duitsland en Engeland weer andere regels. Heeft de overledene familie, kennissen of vrienden uit het buitenland? Dan is het goed om hier rekening mee te houden. Zo mogen de meeste gemeenten in België zelf de tijd tussen overlijden en de uitvaart vaststellen. Toch blijkt het zo dat de tijd niet veel verschilt tussen dat van Nederland. In Duitsland mag iedere deelstaat zijn eigen beleid bepalen. De tijd tussen het overlijden en de uitvaart verschilt dus per regio. Vaak kan dit variëren van 4 tot 10 werkdagen. In Engeland is dit weer geheel anders. Zij hebben namelijk geen tijdslimiet waarbinnen een uitvaart moet plaatsvinden. De nabestaanden mogen dit zelf beslissen.

Is een uitvaart in het weekend mogelijk?

Vroeger was het gebruikelijk om een uitvaart op een doordeweekse dag te organiseren. Tegenwoordig is dit gelukkig anders. Een uitvaart mag zelfs op zaterdag en zondag plaatsvinden. Echter is het verstandig om dit na te vragen bij de desbetreffende begraafplaats of crematorium. Zij helpen u verder en voorzien u van een passend advies.

Meer vragen over de uitvaart van uw dierbare? Neem contact met ons op!

Heeft u nog een specifieke vraag over de organisatie van een uitvaart? Twijfel dan niet en neem vandaag nog contact met ons op! Onze specialisten helpen u graag verder met al uw vragen omtrent dit onderwerp. U kunt ons iedere werkdag van maandag tot en met vrijdag via de telefoon 0800 5080 (gratis) of stuur een mail naar info@pc.nl. We staan voor u klaar.