‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Nieuw duurzaam concept Capsula Mundi ‘Een bos vol herinneringen’ 

Een duurzame uitvaart wordt voor veel mensen steeds belangrijker. De Italiaanse Anna Citelli en Raoul Bretzel bedachten daarom een manier om de natuur zo min mogelijk te belasten. Sterker nog: de natuur een handje te helpen.  

Het concept Capsula Mundi is gebaseerd op het feit dat alles met elkaar in verbinding staat op aarde. Het Italiaanse duo wil benadrukken dat de mens deel uitmaakt van de transformatiecyclus van de natuur.  

Ze zijn een eivormige kist van biologisch afbreekbaar materiaal aan het ontwikkelen, waar de overledene in foetushouding in gaat. Het ei zal als een soort zaadje worden begraven, met direct daarbovenop een boom. De een het symbool voor het leven, de ander het teken van verbinding tussen de aarde en lucht. 

Een zaadje voor de toekomst van onze planeet 

Het lichaam van de overledene gaat op deze manier helemaal op in de natuur, op een duurzamere manier dan begraven in een kist of cremeren. De stoffen die vrijkomen (zoals CO2 en water), worden direct door de boom opgenomen en omgezet in zuurstof. En in plaats van bomen te kappen voor grafkisten, zullen er door Capsula Mundi juist meer nieuwe bomen bij komen. 

In dezelfde lijn ontwierp het duo ook al een eivormige, biologisch afbreekbare urn die wel al verkrijgbaar is. De boom die daar bovenop geplant wordt, kan de impact van een crematie voor bijna de helft compenseren. 

Heilig bos 

De soort boom die de rustplaats zal markeren wordt door de overledene bij leven uitgekozen. Verder zal er geen gedenkteken of markering te zien zijn. Wel wordt elke boom voorzien van een GPS-tracker, waardoor nabestaanden de juiste boom en dus begraafplek kunnen vinden.  

De droom van Anna Citelli en Raoul Bretzel is een bos vol herinneringen. In plaats van een begraafplaats zoals we die nu kennen, zal er met elke boom die geplant wordt langzaam een levendig bos ontstaan. Een groene plek waar gezinnen kunnen wandelen, kinderen kunnen spelen en gemeenschappen kunnen samenkomen om de bomen te verzorgen. Kortom, een heilig bos. Dat is nog eens een mooie erfenis. 

De Capsula Mundi-urnen worden gemaakt in Italië. Kijk op Capsulamundi.it voor meer informatie.