‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Kinderen en rouw: zo kunt u ermee omgaan

Als een kind een belangrijk persoon in zijn of haar leven verliest, komen er veel emoties bij kijken. Niet alleen van het kind zelf, maar ook van familieleden of andere mensen in de omgeving. Net als volwassenen, gaan ook kinderen door verschillende fases van rouw. In dit artikel leggen we uit hoe deze fases eruitzien en hoe u hier het beste mee kunt omgaan.

Rouw bij kinderen

Kinderen zijn gewend om mensen om zich heen te hebben. Ze zijn gehecht aan hun opa en oma, oom of tante en natuurlijk hun ouders. Op het moment dat een dierbare komt te overlijden, is dit voor een kind ontzettend verdrietig. Het is vaak erg lastig om hier op een goede manier mee om te gaan, omdat u zelf waarschijnlijk ook emotioneel bent. Hoe u dit het beste kunt aanpakken, verschilt dan ook een beetje per leeftijd. Misschien is het kind wel zo jong dat hij of zij nog niet goed begrijpt wat de dood betekent. Naast de leeftijd, is ook het gedrag van ieder kind anders. Zo kan een kind zich drukker gedragen of slechter slapen. Ook heftige emoties zoals verdriet, boosheid of angst komen veel voor.

Fases rouwverwerking kind

Hoewel de rouw bij kinderen veel kan lijken op de fases van rouw bij volwassenen, is dit niet het geval. Zo kan een kind het ene moment veel verschillende emoties tonen, terwijl hij of zij het andere moment weer vrolijk kan spelen en rondrennen. Ook dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld de leeftijd van het kind. Hieronder vertellen we meer over de rouwverwerking bij kinderen van verschillende leeftijden.

Rouwverwerking bij een kind met de leeftijd 4-6 jaar

Peuters en kleuters leren in deze levensfase ontzettend veel nieuwe dingen. Vaak is het nog lastig voor kinderen om te begrijpen dat een overledene niet meer terugkomt. U zult zien dat kinderen tussen de 4 en 6 jaar nog niet goed weten hoe ze met hun emoties om kunnen gaan, zo kunnen ze bijvoorbeeld heel snel wisselen in hun gevoelens. Het komt daarnaast ook veel voor dat de emoties via een omweg naar buiten komen. Denk maar eens aan heftige driftbuien als ze aan het spelen zijn of opeens weer in bed plassen.

Rouwverwerking bij kind met de leeftijd 7-12 jaar

In deze leeftijdscategorie zijn kinderen vooral op zoek naar verklaringen. Ze willen graag weten hoe dingen precies zitten en vragen daarom vaak naar een logische verklaring. In deze levensfase weten kinderen dan ook dat een overledene niet meer terugkomt. Een kind is hierdoor vaak extra voorzichtig met de mensen om hem of haar heen. Bent u bijvoorbeeld ziek? Dan kan het kind bang zijn dat u misschien ook doodgaat. Het is hierbij belangrijk om uit te leggen dat zoiets niet zomaar kan gebeuren.

Rouwverwerking bij kind met de leeftijd 13-18 jaar

Kinderen tussen de 13 en 18 jaar maken het rouwproces heel bewust mee. Ze weten waardoor iemand kan overlijden, maar vinden het erg lastig om hun gevoel hierover uit te spreken. U zult dan ook vooral merken dat een kind verandering in gedrag vertoond. Van de manier van reageren, tot bijvoorbeeld slaapproblemen.

Tips bij rouwverwerking van kinderen

Ieder kind is uniek én dat betekent ook dat iedereen een andere aanpak fijn vindt. Wat een kind precies nodig heeft tijdens het rouwen, is dus afhankelijk van veel verschillende factoren. Toch zijn er enkele tips die bij veel kinderen op een positieve manier kunnen werken.

Praat erover

Of u nu te maken heeft met een peuter of een puber; over de situatie praten helpt altijd. Zo kunt u bij kleine kinderen op een zo simpel mogelijke manier uitleggen wat de dood betekent. Bij pubers kunt u hier echt over in gesprek gaan. Wees bijvoorbeeld open over de oorzaak en de omstandigheden van het overlijden. Het kan helpen om te vragen hoe een kind afscheid wil nemen. Daarnaast komt het regelmatig voor dat kinderen tussen de 13 en 18 jaar wat meer op hunzelf willen zijn. Hoe moeilijk dat soms ook is, is het ook goed om dat te accepteren.

Plan verschillende activiteiten

Misschien is het niet direct het eerste waar u aan denkt, maar het kan soms echt even goed zijn om wat afleiding te zoeken. Op die manier voorkomt u dat een kind zich continu verdrietig blijft voelen.  Neem een peuter bijvoorbeeld mee naar het binnenzwembad of de grote speeltuin in de buurt en ga met een puber samen uitwaaien op het strand of maak een mooie wandeling in de bossen. Met dit soort activiteiten verzetten jullie allebei jullie gevoel en dat kan soms écht even opluchten.