‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Heeft u al nagedacht over uw digitale erfenis?

Tegenwoordig laat iemand na zijn overlijden niet alleen een ‘gewone’ erfenis na, maar ook een digitale. Waarom is het zo belangrijk om die nu al goed te regelen?

Heeft u nog nooit aan uw online erfenis gedacht? U bent niet de enige. Uit gegevens van onderzoeksbureau Kantar blijkt dat maar drie op de tien Nederlanders bekend is met het begrip digitale nalatenschap. Misschien denkt u nu: ik doe helemaal niet zoveel online, dus ik en mijn nabestaanden hoeven ons nergens zorgen om te maken. Maar uw digitale leven is waarschijnlijk omvangrijker dan u zich realiseert.

Groeiende berg data

Zonder dat we het doorhebben, verzamelen we in de loop der jaren een enorme hoeveelheid aan accounts en digitale data. Denk daarbij aan sociale media accounts als Facebook, Instagram en LinkedIn. Maar ook foto’s, documenten en video’s die we opslaan op onze laptop, mobiele telefoon of harde schijven. En wat te denken van de eindeloze lijst wachtwoorden die we aanmaken voor bijvoorbeeld webshops, verzekeraars en instanties als MijnOverheid? Ook die behoren tot onze digitale nalatenschap. Net zoals die mailbox(en) vol mappen, e-mails en bijlagen. Het is veel en zal alleen maar meer worden. Juist daarom is het belangrijk om nu al na te denken over wat daar in de toekomst mee gebeurt.

Digi-nalatenschapstress

Stel uzelf vragen als: wat wil ik dat er met al deze persoonlijke gegevens gebeurt? Wil ik online blijven ‘doorleven’ of verdwijn ik liever uit beeld? Wat moeten mijn nabestaanden makkelijk kunnen vinden na mijn dood en wat houd ik liever privé? In de wet staat dat overledenen geen recht hebben op privacy. Dus wilt u uw privacy behouden na uw overlijden, dan is het verstandig uw wensen en grenzen voor uw online nalatenschap vast te leggen. Dit helpt ook om lastige en verdrietige situaties en ethische dilemma’s voor nabestaanden te voorkomen.

Margo Hendriks (50) kampte met diginalatenschapstress toen ze plotseling haar 19-jarige zoon Max verloor aan suïcide.

‘Na het overlijden van Max vroeg ik me af: wil ik alles wel zien? En zou hij willen dat ik zijn appjes lees?’

“Zijn mobiele telefoon was uitgevallen door een lege batterij. Maar ook met een volle batterij hadden we een code, vingerafdruk of Face ID nodig om toegang te krijgen tot zijn mobiel. We twijfelden zelfs of we in de kist met zijn vingerafdruk de telefoon moesten ontgrendelen. Maar ik vroeg me ook af: wil ik alles wel zien? En zou Max willen dat ik zijn appjes lees?”

Afscheidsbrief

Na een jaar was Margo er klaar voor om met behulp van Digital Life Legacy, het kennis- en expertisecentrum voor digitale nalatenschap, de mobiel en laptop van haar zoon te ontgrendelen. Margo: “Alles wat ik tegenkwam, was Max zoals ik hem kende. Tientallen foto’s van de katten, websites met de games die hij speelde en voicememo’s.” De laptop bevatte bovendien een onverwachte vondst: een afscheidsbrief. “Het feit dat Max die brief op het bureaublad had achtergelaten, voelt voor mij als een vorm van toestemming. Hij wist dat wij toegang zouden krijgen tot zijn laptop.” Margo wil graag nog iets meegeven aan (toekomstige) nabestaanden: “Wanneer je toegang krijgt tot de digitale nalatenschap van een dierbare, moet je beseffen dat je alles te zien krijgt. Het is zo intiem en privé. En je dierbare is niet meer aanwezig om eventueel de context uit te leggen.” Nu al over die nalatenschap nadenken, kan in de toekomst dus stress voorkomen. Maar er is nog een belangrijke reden om het niet voor u uit te schuiven: identiteitsfraude met het gebruik van gegevens of accounts van overleden personen neemt ieder jaar toe. Zo kan een overledene opeens ongewild ‘tot leven’ komen.

Aan de slag

Hoe te beginnen? Geef in ieder geval de inlogcodes van uw laptop en telefoon aan iemand die u vertrouwt. Of vertel die persoon waar deze gegevens (versleuteld) te vinden zijn, bijvoorbeeld in een testament of op een lijst met inlogcodes die u zelf bijhoudt. Daarnaast kunt u in een online wachtwoordkluis alle wachtwoorden opslaan. Voor deze beveiligde plek is maar één hoofdwachtwoord nodig. Ook belangrijk: zeg nooit zomaar een telefoonabonnement op van een overledene. Daardoor kunnen namelijk problemen ontstaan met inloggen bij belangrijke accounts, bijvoorbeeld als er via de mobiele telefoon een beveiligingscode binnenkomt. Als u zich inschrijft voor de nieuwsbrief van oneindigonline.nl of digitaalsamenleven.nl ontvangt u een achtstappenplan per mail voor het regelen van uw digitale nalatenschap.

Hulp van data experts

Als nabestaanden geen inloggegevens hebben, kan Digital Life Legacy helpen zodat bestanden op apparaten en in accounts van de overledene weer bereikbaar worden. Dit kennis- en expertisecentrum voor digitale nalatenschap geeft rechtmatige erfgenamen op juridisch correcte wijze toegang, zodat de afwikkeling van diverse zaken een stuk eenvoudiger wordt gemaakt. Ze werken samen met data-experts en passen forensische onderzoeksmethodes toe om data veilig te stellen. De werkprocessen zijn conform de geldende privacy regels en ISO gecertificeerd.

Benieuwd wat Digital Life Legacy voor u zou kunnen betekenen? Kijk op digitallifelegacy.nl.