‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Digitale nalatenschap: wat gebeurt er met uw online identiteit als u overlijdt?

Als we praten over erfenis en nalatenschap, denken we vaak aan zaken zoals huizen, inboedels en persoonlijke bezittingen. Maar ons leven wordt steeds digitaler. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met uw social media-accounts, e-mail en andere digitale data als u overlijdt? In deze blog vertellen wij u meer over dit onderwerp.

Wat is digitale nalatenschap?

Digitale nalatenschap verwijst naar de verzameling van al uw digitale sporen en bezittingen die u online heeft achtergelaten. Denk bijvoorbeeld aan social media-accounts, maar ook e-mail, cloudopslag, digitale documenten en persoonlijke gegevens. Wanneer iemand overlijdt, blijven deze digitale gegevens vaak achter. Het beheren en overdragen van digitale nalatenschap kan een lastig en ingewikkeld proces zijn, omdat de toegang tot deze gegevens vaak is beveiligd met wachtwoorden en codes.

Het erven van data

De ontwikkelingen op digitaal gebied gaan erg snel, maar digitale nalatenschap is een grijs gebied. Het erven van data is namelijk niet mogelijk. En dat terwijl iedereen data ‘bezit’ en dus ook achterlaat. Voor nabestaanden is het handig om toegang te hebben tot belangrijke documenten en accounts, dit kan de afwikkeling van de nalatenschap versnellen en dus veel stress besparen. Ook is het voor nabestaanden nuttig om toegang te hebben tot de smartphone van de overledene. Hierdoor kunnen snel persoonlijke gegevens worden opgezocht, zoals contactinformatie om mensen over het overlijden te informeren of adressen voor het versturen van rouwkaarten.

Naast het praktische nut van toegang tot digitale bezittingen, bieden deze ook waardevolle herinneringen voor nabestaanden, vooral in tijden van verdriet. Denk bijvoorbeeld aan de foto’s en video’s op de smartphone of de gesprekken op WhatsApp.

Verlies van gegevens

Veel digitale accounts, zoals e-mail, social media en cloudopslag, blijven bestaan zolang de eigenaar ze niet handmatig sluit. Als u geen toegang heeft tot deze accounts, blijven de gegevens vaak bewaard. Wél kunnen sommige diensten de accounts sluiten na een periode van inactiviteit, wat kan leiden tot verlies van gegevens. Bij de meeste bedrijven en instanties kan de erfgenaam met een akte van overlijden alsnog toegang krijgen tot de accounts. Zorg ervoor dat u altijd een kopie van de akte van overlijden opstuurt en niet het origineel.

Eenvoudig toegang tot digitale nalatenschap

Niemand wil zijn of haar nabestaanden in een verdrietige periode opzadelen met extra stress en problemen. De makkelijkste oplossing is dan ook om de inloggegevens van uw digitale accounts aan iemand te geven die u vertrouwt. Of vertel die persoon waar deze gegevens (versleuteld) te vinden zijn, bijvoorbeeld in een testament of op een lijst met inlogcodes die u zelf bijhoudt. Dit zorgt ervoor dat uw nabestaanden snel en gemakkelijk toegang hebben tot uw digitale gegevens en voorkomt onnodige stress in een moeilijke periode.

Hulp bij toegang tot digitale nalatenschap

Als u als erfgenaam geen toegang heeft tot de digitale nalatenschap van de overledene, kunnen gespecialiseerde diensten zoals Digital Life Legacy u helpen. Deze dienst helpt bij het toegankelijk maken van gegevens op apparaten en accounts van overledenen. Ook zorgt Digital Life Legacy ervoor dat de gegevens veilig en op juridisch correcte wijze worden overgedragen aan de rechtmatige erfgenamen, zelfs als wachtwoorden of toestelcodes onbekend zijn.

Heeft u vragen?
Heeft u vragen over de stappen die u moet nemen tijdens de afwikkeling van een nalatenschap? Bezoek dan pc.nl/nazorg. Wij helpen u graag verder.