‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Wat gebeurt er met een huisdier na overlijden?

Ruim de helft van de Nederlandse gezinnen heeft één of meer huisdieren. Helaas overleeft niet elk baasje zijn of haar huisdier. Jaarlijks overlijden duizenden mensen zonder dat de naasten weten wat de overledene zou hebben gewild voor zijn of haar huisdier.

Leg uw wensen vast

Wist u dat u de opvang van uw huisdier ook kunt opnemen in uw testament? Dat is een goede manier om van tevoren vast te leggen wat er met het huisdier moet gebeuren. U kunt binnen uw familie- of vriendenkring vragen wie de zorg van uw huisdier op zich kan én wil nemen. Zoek een vervangende verzorger en minstens één reserve verzorger. Maak een soort ‘overdrachtsbrief’ met informatie over het dier, bijvoorbeeld kenmerkende dingen over zijn gedrag, (eet)gewoonten, dieet, contactgegevens van de dierenarts etc. Denk er ook aan om een bedrag achter te laten bij diegene die voor uw huisdier gaat zorgen om de kosten te dekken.

Herplaatsing

Is er niemand in uw omgeving die voor uw huisdier kan zorgen? Er zijn gelukkig nog andere opties. Het herplaatsen van uw huisdier bij een gezin of via het asiel. Er zijn genoeg stichtingen en organisaties die zich richten op herplaatsing van een huisdier. De gegevens van deze partijen kunt u ook achterlaten in een overdrachtsbrief. Zorg ervoor dat uw familie hiervan op de hoogte is. Na uw overlijden kan er contact worden opgenomen met de desbetreffende stichting(en) of asielen kunnen zij de herplaatsing in gang zetten en beginnen met het vinden van een fijn huis voor uw huisdier.

Vooruit plannen geeft rust

Niet iedereen stelt een testament op en mensen overlijden ook vaak onverwachts, zonder plannen te hebben gemaakt. Dit kan druk leggen op familieleden die niet de verantwoordelijkheid willen of kunnen nemen voor uw huisdier. Daarom is het een goed idee om vooruit te plannen, het geeft iedereen rust dat uw huisdieren veilig worden ondergebracht. U kunt dit bijvoorbeeld vastleggen in ons wensenformulier.