‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Jolanda Feller vertelt over de AfscheidsBoetiek: ‘Een bijzondere plek waar verdriet welkom is’

Van lievelingsproduct tot ontroerende gesprekken; Jolanda Feller, één van de initiatiefnemers, kan van alles vertellen over wat zich in de AfscheidsBoetiek van PC Uitvaart op Herdenkingspark Westgaarde afspeelt. Dit bijzonder mooie experience center vol kunstenaarswerk, urnen, boeken en herinneringsproducten bestaat uit meer dan producten alleen; hier is ook ruimte voor verdriet en een goed gesprek.

Wat betekent de AfscheidsBoetiek voor jou?

“Ik vind het een unieke, mooie, rustgevende plek, waar nabestaanden laagdrempelig naar binnen kunnen lopen. Ik begrijp wat ze voelen en met welke gedachten ze rondlopen. Voor mij is de AfscheidsBoetiek een plek die ik, zeker na het verlies van mijn ouders, heel mooi vind, omdat zoiets nog niet bestond.

“Als je beide ouders kort na elkaar verliest, en je gaat maar door, dan zit je op een gegeven moment toch met vragen en opgestapeld verdriet. Even ergens naar binnen kunnen lopen om te praten met iemand die je begrijpt, daar heb je dan écht behoefte aan.”

Waar hebben mensen in rouw nog meer behoefte aan?

“Ook na een tijdje, als de uitvaart voorbij is, vinden mensen het toch moeilijk om er weer over te beginnen. Je ziet ze denken: ‘Zal ik dat weer oprakelen?’ Of: ‘Wordt ze niet verdrietig?’ Soms vragen mensen: ‘Hoe gaat het?’, maar dat is een moeilijke, grote vraag om te beantwoorden voor iemand in rouw. Je kunt beter vragen: ‘Hoe gaat het vandaag met je?’ Dan hou je het klein en overzichtelijk, en open je het gesprek.”

Is dit dan ook een vraag die je in de AfscheidsBoetiek stelt aan nabestaanden?

“Ja! Zo zet ik mijn eigen ervaring in als kracht om een ander te helpen. Mensen komen vaak terneergeslagen binnen. De schouders en het hoofd hangen, ze hebben het moeilijk. Dat zie je, dat voel je. En ik herken dat. Ik zeg dan weleens tegen mensen: ‘Fijn dat u er bent, maar ik merk dat u het lastig vindt.’ Soms laat ik ze ook omdat ik merk dat ze even ruimte nodig hebben om hun emotie in te laten dalen.”

Fijn dat u er bent, maar ik merk dat u het lastig vindt

Met welke vragen komen mensen binnen?

“Oh, heel verschillend. Soms gewoon even voor een praatje of nieuwsgierig naar wat hier allemaal staat. Er komen ook vaak mensen die bloemen voor de uitvaart zijn vergeten. Ze mogen van mij altijd een bloem meenemen, die mogen ze kiezen uit de vaas. Daar hoeven ze niet voor te betalen. Dit is een warme plek, met begrip voor waar je doorheen gaat.”

Ze mogen van mij altijd een bloem meenemen

Welke producten staan er in de AfscheidsBoetiek?

“Er staan prachtige producten hier, net iets anders dan in de webshop van PC Uitvaart. Zo heb je de TOLAD wandelstok; een stok waarmee je kunt wandelen en er bij elke stap wat as wordt verstrooid. Maar ook de Jizō World-collectie: bronzen urntjes en gedenkobjecten voor overleden baby’s, miskramen en overleden kindjes. Ook staan hier urnbootjes: prachtige grijsachtige bootjes waarmee as te water gelaten kan worden. Het bootje vergaat na een tijdje en de as komt in het water terecht.”

Brutale vraag: zit er een product bij in de AfscheidsBoetiek waarvan je zegt: “Nou, dat lijkt me wel mooi voor als het zover is… voor mijn eigen uitvaart?”

“Nou… er komt binnenkort wel een Delfts blauwe vaas waar as in kan. Die vind ik heel mooi! Maar ik wil uitgestrooid worden, net als mijn vader, op zee. Dat hebben wij toen gedaan samen met Aqua-Omega. Hij zei: ‘Strooi me uit in de zeven wereldzeeën en overal waar je ter wereld water tegenkomt… daar ben ik.’

“We hebben hier ook inloopspreekuren waar dit soort wensen vastgelegd kunnen worden. We weten hoe het is om in zo’n korte tijd beslissingen te moeten nemen als nabestaande. Voor ons gaat het erom dat de dood bij leven al bespreekbaar wordt gemaakt. We halen het taboe eraf.”

De filosofie van de AfscheidsBoetiek

“Joyce, Martine (beiden afscheidsadviseurs) en ik hebben er een poosje over gebrainstormd: hoe fijn zou het zijn als er een ruimte komt, beschikbaar voor mensen, voor inspiratie, informatie en innovatie op het gebied van afscheid nemen? Uit die gedachte is de boetiek voortgekomen; laagdrempelig en iedereen is welkom. Om een plek te creëren waar je binnen kunt lopen, waar emoties mogen zijn, waar verdriet gedeeld wordt en waar warmte wordt meegegeven.”

Hoe fijn zou het zijn als er een ruimte komt, beschikbaar voor mensen voor inspiratie, informatie en innovatie op het gebied van afscheid nemen?

Welke activiteiten organiseert de AfscheidsBoetiek?

“We organiseren verschillende activiteiten, ook in samenwerking met Humanitas en Steunpunt Nova (voor ouders die een kindje hebben verloren).

“Elke derde maandag van de maand, faciliteren wij het Rouwcafé vanuit het ParkCafé (gevestigd naast de AfscheidsBoetiek) waarbij de ervaren vrijwilligers van Humanitas gesprekken begeleiden. Soms lezen ze gedichten voor, maken ze kaarten of is er ruimte voor een wandeling. Deze vrijwilligers zijn gespecialiseerd in rouw en verlies, ik heb destijds deze opleiding ook gevolgd. Met deze bijeenkomsten geven we mensen handvatten om weer verder te kunnen.

“Ook andere activiteiten worden georganiseerd, zoals workshops in fotografie en lezingen door professionals op gebied van rouw, verlies en uitvaarten. We merkten ook dat er behoefte was om op betekenisvolle dagen aandacht te schenken aan rouw. Daarom is de boetiek ook op Moederdag en Vaderdag geopend, en ook op Lichtjesavond.”

Bekijk hier de agenda voor activiteiten van de AfscheidsBoetiek.

Informatie

Openingstijden AfscheidsBoetiek:
Dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur.