‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Mag u een overledene zelf vervoeren?

Als nabestaande heeft u verschillende mogelijkheden als het gaat om het afscheid van uw dierbare. Zo kunnen nabestaanden zelf beslissen op welke manier de overledene naar de uitvaart vervoerd wordt. We lichten graag toe welke keuzes u hierin kunt maken.  

Zelf vervoeren  

Hoewel het gebruikelijk is dat een uitvaartondernemer een overledene naar de juiste plek vervoert,  is het in Nederland ook toegestaan om als nabestaande uw dierbare te vervoeren. Dit kunt u doen met een auto naar keuze. Natuurlijk zitten hier ook regels aan verbonden. Zo zijn de voorschriften anders op het moment dat er sprake is van een misdrijf. Wanneer dit het geval is, is zelf vervoeren niet mogelijk. Ook bij een opgraving gelden andere regels. Zo wordt er door de autoriteit geëist dat het vervoer door een specialist in rouwvervoer wordt uitgevoerd. Dit heeft voornamelijk te maken met hygiëne en volksgezondheid.  

Vervoer van uw dierbare buiten Nederland 

In Nederland heeft het vervoeren van een rouwkist weinig wettelijke bepalingen. De gemeentelijke regelgeving is echter wel anders op het moment dat u met de kist naar het buitenland wilt reizen. We raden alle nabestaanden daarom aan om hier voorafgaand onderzoek naar te doen. Het zou namelijk zomaar zo kunnen zijn dat er in andere landen bijkomende bepalingen zijn.  

Algemene verplichtingen 

Overweegt u als nabestaande om uw dierbare zelf te vervoeren? Dan heeft u te maken met enkele voorwaarden. Iedere gemeente gaat er doorgaans van uit dat iedere nabestaande met respect te werk gaat. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de kist op een veilige manier in de auto ligt, zonder dat de kist zichtbaar is voor mede weggebruikers. Op het moment dat dit mogelijk is, mogen nabestaanden het transport van de kist zelf verzorgen.  

Mogelijk rouwvervoer 

Nabestaanden hebben alle vrijheid om de gehele uitvaart zelf vorm te geven. Dit geldt ook voor het soort rouwvervoer. Hoewel een auto het meest gebruikelijke rouwvervoer is, zijn er ook veel andere opties. Dit geeft de nabestaanden de mogelijkheid om persoonlijke accenten aan te brengen. Was de overledene gek op paarden? Dan is het bijvoorbeeld mogelijk om de kist te laten vervoeren met paard en wagen. Bovendien kunnen nabestaanden zelfs de voorkeur geven aan een koets of een bus. Zo bent u als nabestaande in staat om het gehele uitvaart proces naar uw wensen te organiseren. 

Uitvaart van uw dierbare uit handen geven 

Het is natuurlijk niet verplicht om als nabestaande de gehele uitvaart zelf te verzorgen. Op het moment dat er sprake is van een uitvaartverzekering wordt de rouwauto en chauffeur geregeld door de uitvaartondernemer. Bovendien steunt een uitvaartondernemer met de volledige verzorging van de uitvaart van uw dierbare. Zo helpt een uitvaartondernemer met algemene en specifieke situaties. Heeft u bijvoorbeeld te maken met het feit dat uw dierbare in het buitenland is overleden? Dan helpt een uitvaartondernemer met het transport van de overledene. Ook maakt de uitvaartondernemer het mogelijk om een overledene in het buitenland te laten begraven of cremeren. Het is tenslotte ook mogelijk om dit deels zelf te doen. Nabestaanden zouden de kist zelf kunnen vervoeren naar het vliegveld, om vervolgens het transport met het vliegtuig en eenmaal in het buitenland uit handen te geven aan een uitvaartondernemer.  

Een bijzondere uitvaart  

Als nabestaande heeft u alle vrijheid om de uitvaart van uw dierbare vorm te geven op de manier dat u of de overledene dat wilt. Of u nu zelf de kist vervoert of dit uit handen geeft aan een uitvaartondernemer, u heeft ontzettend veel verschillende opties om de uitvaart van uw dierbare zo speciaal mogelijk te maken.  

Neem contact met ons op 

Vindt u het moeilijk om een persoonlijke uitvaart te organiseren en wilt u graag advies ontvangen van één van onze specialisten? Twijfel dan niet langer en laat het ons weten! We staan klaar om u gericht verder te helpen, zodat de uitvaart van uw dierbare precies is zoals u in gedachten heeft. U kunt ons iedere dag bereiken via de telefoon, e-mail of via het contactformulier op onze website. Samen met u zoeken we naar een passende oplossing!