‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Multiculturele uitvaarten

De multiculturele samenleving in Nederland zorgt voor veel verscheidenheid in religie en culturen. Iedere cultuur en religie heeft zijn eigen gebruiken, gewoontes en rituelen, zo ook bij het afscheid van een dierbare. Zo wordt bij Surinaamse uitvaarten ook het leven van de overledene gevierd, kiezen Hindoestanen voor crematie en is het in de islamitische cultuur gebruikelijk dat er wordt begraven met eeuwigdurende grafrust.

PC Uitvaart, een begrip in Amsterdam

PC Uitvaart is van oorsprong een Amsterdamse organisatie en verzorgt uitvaarten sinds 1931 voor iedereen, ongeacht achtergrond, religie en cultuur.

Surinaamse uitvaart

De Surinaamse uitvaart staat erom bekend dat, naast de aanwezige rouw, ook het leven van de dierbare gevierd wordt. Vaak gaat dit samen met uitbundige muziek en dans; de zogenaamde krepsi-pas of paradedans. Volgens Surinaamse rituelen dient dit gebruik om de kwade geesten op een dwaalspoor te zetten en te verdrijven. De avond voorafgaand aan de Surinaamse begrafenis vindt er in de zogenaamde dede oso, een dodenwake, plaats. Tijdens de dodenwake wordt er gezongen, gebeden en gepraat en worden er herinneringen opgehaald. Ook de rituele bewassing is bij de Surinaamse uitvaart een belangrijk onderdeel, waarbij het lichaam van de dierbare wordt gewassen onder begeleiding van gebed en zang.

Lees hier meer over de gebruiken en mogelijkheden rondom de Surinaamse uitvaart.

Hindoestaanse uitvaart

Hindoestanen geloven in reïncarnatie: de kringloop van wedergeboortes. Na de dood verlaat de ziel het lichaam om te reïncarneren en uiteindelijk te worden opgenomen in Brahman: de goddelijke oerbron. Een Hindoestaanse uitvaart bestaat uit tal van specifieke rituelen, ieder op zijn eigen moment. Bijna alle Hindoestanen kiezen voor crematie.

Lees hier meer over de gebruiken en mogelijkheden rondom de Hindoestaanse uitvaart.

Islamitische uitvaart

Ook bij de islamitische uitvaart is onder andere de rituele bewassing een belangrijk onderdeel. Het lichaam van de man wordt gewassen door mannen, de vrouw wordt verzorgd door vrouwen. Na de rituele bewassing wordt de dierbare gewikkeld in een kafan (een witte doek) ofwel dodenkleed en klinkt het gebed van de overledene; het Djanazah-gebed, voluit het Salat-ul-Djanazah. Dit gebed wordt voorgedragen door de imam of door een zoon van de dierbare.

Wilt u meer weten over een islamitische uitvaart of over onze islamitische grafvelden op Herdenkingspark Westgaarde? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Chinese, Joodse en Molukse uitvaarten

Naast Surinaamse, Hindoestaanse en islamitische uitvaarten is PC Uitvaart ook bekend met uitvaarten van andere culturen, zoals Chinese, Molukse en Joodse. Wilt u meer weten over de mogelijkheden en uw specifieke wensen met betrekking tot een bepaald geloof, gebruik of bepaalde cultuur bespreken? Neem gerust contact met ons op via telefoon of het contactformulier.

Telefoon: 020 580 50 80

Contactformulier: https://www.pc.nl/contact