‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Hoe komt u Valentijnsdag door?

Feest- en andere speciale dagen roepen dikwijls emoties en herinneringen op aan dierbaren die u bent verloren. Dit gebeurt vaak omdat een bepaalde datum of gebeurtenis wordt gekoppeld aan iemand die belangrijk was, bijvoorbeeld een partner, familielid of vriend.

Als u rouwt om het verlies van een dierbare kan Valentijnsdag – de dag die saamhorigheid, liefde en romantiek symboliseert – een dag zijn die u het liefst wilt ontwijken. Dat is bijna onmogelijk, zeker gezien u wordt overladen met reclames waar u haast niet om heen kan en de vele Valentijnsdag gerelateerde artikelen die in de winkels te vinden zijn. Deze dag kan daarom extra confronterend zijn.

Hopelijk helpen de onderstaande tips u door deze dag heen.

Negeer de regels

De druk om op een bepaalde manier te handelen, voegt een ongelukkige en onnodige last toe aan iemand die rouwt om het verlies van een dierbare. Als u tijdens Valentijnsdag de behoefte voelt om te huilen of juist te genieten, sta uzelf dat toe. Er is geen goed of fout.

Schrijf het op

Of u achter uw computer kruipt of pen en papier pakt; gevoelens opschrijven (of typen) heeft vaak een therapeutisch effect. Het helpt niet alleen om stress te verlichten, maar het kan ook helpen bij het verwerken van het verlies van uw dierbare en zal uw gedachten even ergens anders op richten.

Wees uw eigen Valentijn

Verdriet eist niet alleen een emotionele tol van degenen die rouwen. Vaak voelt de getroffen persoon zich uitgeput, bijvoorbeeld als gevolg van slaapproblemen. Geldt dit ook voor u? Gebruik Valentijnsdag dan om uzelf in de watten te leggen. Als u zich niet energiek genoeg voelt om een maaltijd te bereiden, bestel dan iets of ga naar uw favoriete restaurant. Wilt u wat ondernemen? Neem uw hond mee voor een wandeling, of nodig een vriend of familielid uit om tijd met u door te brengen.

Start een nieuwe traditie

Als u gebruikelijke tradities te lastig vindt om te behouden, laat deze dan los en begin een nieuwe traditie. Doneer bijvoorbeeld aan een goed doel, steek een kaarsje aan of koop een prachtig bloemstuk voor in huis in naam van uw geliefde.

Geen toeters en bellen

Heeft u nergens zin in? Dat geeft niet. U kunt deze dag ook aan u voorbij te laten gaan als een ‘gewone’ dag. Geen bijzonderheden, gewoon een dag als alle andere dagen. Omring uzelf met mensen die begrijpen wat u nodig heeft en laat deze dag rustig voorbij gaan.