‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

De kracht van wikkelen

Uitgelicht: Robbe van Wikkelgoed spreekt over de kracht van het wikkelen. Hij vertelt ook over welk verschil het wikkelen van het lichaam van de overledene in een wade voor hem heeft gemaakt.

Wikkelen: de dood benaderbaar en zacht

‘We willen de taboes rondom de dood doorbreken. Met een wade wordt de dood benaderbaar, zacht en minder eng. Je gaat het echt aan.’

 Robbe: ‘Mijn eerste ervaring met de dood was het overlijden van mijn opa. Als kleine jongen werd ik meegenomen aan de hand van mijn ouders. De zware gordijnen waren dicht, het was donker en er brandden kaarsen. Mijn opa lag in een kist, maar de kist was te hoog voor mij om hem te kunnen zien. Daarom werd ik opgetild. Ik kreeg vrij plotseling het beeld op mijn netvlies van mijn overleden opa, een ervaring die voor mij voelde als koud en afstandelijk. 

Wikkelgoed, een nalatenschap

Wikkelgoed is ontstaan door Monique Rang, de moeder van Robbe. Ook zij ervoer destijds het verschil tussen het gebruik van een kist versus het wikkelen van een overleden dierbare in een lijkwade. 

‘De harde rand van een kist vermindert de behoefte aan aanraking, terwijl dat juist bij het laatste afscheid waardevol kan zijn.’ Hierin zit de kracht van het wikkelen.

Robbe zet de nalatenschap van zijn moeder voort, aangevuld met zijn eigen ervaringen in het leven én met de dood. Hij heeft het wikkelen tweemaal mogen ervaren. 

‘Elke dag neem je een beetje meer afscheid. Bij het inwikkelen van mijn moeder, wat we met zeer naaste familie deden, hebben we bij elke flap die we over haar heen vouwden een mooie herinnering opgehaald. Dit was zó een intiem en waardevol moment voor ons. Bij mijn vader hebben we dit ook gedaan, maar hebben toen steeds een stukje van onze favoriete gedichten voorgedragen. Heel mooi en emotioneel ook.’ 

Kist of wade

Robbe vertelt verder over het verschil tussen wikkelen en een kist: ‘De zachte stoffen nodigen uit tot het uitvoeren van rituelen; met linten, bloemen over de wade, briefjes toegestopt aan de overledene, een sjaal van oma die wordt meegegeven… en waarbij de kinderen kunnen kleuren op het textiel. Dit kan natuurlijk ook bij een kist, maar omdat het lichaam zo nabij is en zo zichtbaar, en je als nabestaande zo actief bezig bent met het voelen en aanraken, vergroot dit naar mijn beleving de acceptatie. Maar belangrijk is natuurlijk om te kiezen wat op dat moment goed voelt en past.’ 

Samenwerking PC Uitvaart en Wikkelgoed

De producten van Wikkelgoed zijn per 1 mei officieel onderdeel van het assortiment van PC Uitvaart.  Benieuwd naar het assortiment? Bekijk de waden en opbaarplanken van Wikkelgoed hier. 

Het is mogelijk om van tevoren uitvaartwensen vast te leggen, inclusief keuzes voor waden en opbaarplanken. Maak hiervoor een afspraak bij één van onze afscheidsadviseurs.