‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Begraven of cremeren? Een bewuste keuze

Het maken van de keuze tussen begraven of cremeren kan lastig zijn, maar het is een belangrijke beslissing. Het is daarom goed om vooraf na te denken wat voor u de juiste keuze is. In deze blog delen wij met u de verschillen.

Maak uw uitvaart bespreekbaar

Er heerst nog altijd een groot taboe rondom de dood. Praten over uw eigen uitvaart of die van uw naasten is dan ook een onderwerp dat we liever ontwijken. Maar als u uw wensen niet uitspreekt, worden deze beslissingen automatisch aan de nabestaanden overgelaten. Voor hen is het fijn om te weten wat uw wensen zijn, zo kunnen zij een passend en mooi afscheid voor u organiseren zoals u het had gewild.

“Voor nabestaanden kan het een uitdaging zijn om tijdens deze periode van verdriet beslissingen te nemen over de uitvaart. Daarom is het waardevol om deze vooraf met elkaar te bespreken.” Afscheidsadviseur, PC Uitvaart.

Bij PC Uitvaart kunt u kosteloos en vrijblijvend uw wensen vastleggen bij een van onze afscheidsadviseurs.

Het verschil tussen begraven en cremeren

Sommige mensen weten al of ze begraven of gecremeerd willen worden, terwijl anderen nog twijfelen. Het is belangrijk om niet alleen zelf goed na te denken over deze keuze, maar ook om hierover te praten met uw dierbaren. Een graf biedt bijvoorbeeld de gelegenheid voor bezoek, terwijl een urn zowel in een urnenmuur als thuis een plek kan krijgen.

Begraven

  • Symboliek en ritueel: Nabestaanden kunnen de hele uitvaart bijwonen en bij de teraardebestelling aanwezig zijn, wat een gevoel van afsluiting kan geven.
  • Openbare plek: Het graf van uw dierbare kan op ieder moment bezocht worden. Nabestaanden kunnen bloemen neerleggen, een kaarsje aansteken of symbolische voorwerpen neerleggen.
  • Passend bij de overledene: Nabestaanden kunnen het graf naar wens vormgeven. U kunt bijvoorbeeld zelf de steen, kleur en het lettertype voor de grafsteen kiezen.
  • Kosten: De kosten van een grafsteen kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals het materiaal, de grootte, de afwerking en eventuele extra’s.
  • Onderhoud: Een graf moet regelmatig onderhouden worden, wat tijd en extra kosten met zich meebrengt.
  • Grafrecht: Bij PC Uitvaart bieden wij grafrechten aan voor een periode van tien of twintig jaar, hiervoor worden kosten in rekening gebracht. Na deze periode is het mogelijk om het grafrecht te verlengen.

Crematie

  • Kosten: Over het algemeen is een crematie goedkoper dan een begrafenis.
  • Mogelijkheden: Nabestaanden kunnen de as bewaren in een urn, uitstrooien of zelfs laten verwerken in een assieraad. Zo kunnen zij hun dierbare altijd dichtbij zich houden.
  • Herdenkingsplek: Wanneer u een openbare, toegankelijke plek wilt om te herdenken, zoals bij een graf, kunt u ervoor kiezen de urn in een urnenmuur te plaatsen. Dit is mogelijk op één van onze locaties. Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om de urn thuis een mooie gedenkplek te geven.
  • As verdeling: De as kan worden verdeeld over meerdere urnen, waardoor iedere nabestaande zijn eigen herdenkplek kan creëren.

Toekomstige alternatieven: Resomeren

Naast begraven en cremeren is er ook een derde optie in opkomst: resomeren, ook wel watercrematie genoemd. Deze milieuvriendelijke methode breekt het lichaam op natuurlijke wijze af met water en kaliumhydroxide. Resomeren heeft minder impact op het milieu dan begraven en cremeren. Momenteel is resomeren in Nederland nog niet toegestaan, hiervoor is een wijziging in de Wet op de lijkbezorging nodig. Als het wetsvoorstel wordt goedgekeurd, is PC Uitvaart van plan om resomatie aan te bieden in Amsterdam.

Wat past bij u?

De keuze voor het type uitvaart is uiteindelijk heel persoonlijk. Soms is deze keuze eenvoudig, bijvoorbeeld wanneer er een religieus aspect meespeelt. Of u nu kiest voor een begrafenis of een crematie, beide bieden de mogelijkheid om het afscheid op een persoonlijke manier vorm te geven.

Als u het lastig vindt om deze keuze te maken, kan het waardevol zijn om hierover te praten met uw dierbaren.