‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Begraven of cremeren?

Een keuze maken tussen een begrafenis en crematie is een moeilijke beslissing. Toch is het goed om stil te staan bij de uitvaartwensen voor het moment van overlijden. Om een overweging te maken is het verstandig om uzelf te verdiepen in de verschillende mogelijkheden als het gaat om een uitvaart. We delen graag meer over de verschillen tussen een begrafenis en een crematie, zodat u in de toekomst een weloverwogen keuze kunt maken.

Maak een uitvaart bespreekbaar

Helaas blijkt dat er nog een groot taboe heerst rondom de dood. Een uitvaart wordt namelijk vaak geassocieerd met rouw, waardoor we dit onderwerp het liefst ontwijken. Ruim 20% van de Nederlanders heeft nooit uitgesproken welke uitvaartwensen zij hebben. Dit zorgt ervoor dat nabestaanden met veel zorgen achterblijven. Op het moment dat u zelf geen wensen uitspreekt over een uitvaart, betekent dit automatisch dat dit wordt overgelaten aan de nabestaanden. U kunt zich vast goed voorstellen dat dit een ontzettend lastige situatie kan zijn, vooral als de overledene hier zelf geen uitspraak over heeft gedaan. Daarom is het bespreken van een uitvaart erg van belang. Ook als u het moeilijk vindt om uw uitvaartwensen te bespreken, is het wel belangrijk dat u deze vastlegt en eventueel bespreekbaar maakt met de dierbaren om u heen. Bovendien kan het nooit kwaad om ook te vragen naar de wensen van uw familieleden en vrienden. Op die manier weet u zeker dat het afscheid zal verlopen aan de hand van de wensen van de overledene.

Waarom nu al een keuze maken?

Mogelijk ziet u geen aanleiding om uw uitvaartwensen nu al vast te stellen. Bij PC Uitvaart begrijpen we dat, maar we willen u ook een aantal redenen meegeven waarom het verstandig is om deze keuze nu al vast te stellen.

  1. Duidelijkheid

Door al uw wensen vast te leggen voorkomt u onduidelijkheid tijdens het organiseren van de uitvaart. Zo kunnen uw nabestaanden een passend afscheid organiseren, waarin er rekening gehouden wordt met uw wensen.

  1. Persoonlijk

Als uw wensen bekend zijn bij uw nabestaanden, kunnen zij hier rekening mee houden tijdens de uitvaart. Een persoonlijk afscheid kan daarnaast helpen bij de rouw van al uw geliefden.

  1. Geen onverwachte kosten

Zodra er een duidelijk beeld is van de uitvaart, is de kans op extra kosten zeer beperkt. Op die manier laat u uw nabestaanden niet met onverwachte extra kosten achter.

Verschil tussen begraven en cremeren

Voor sommigen staat de keuze tussen begraven en cremeren al vast, maar het kan ook zomaar zijn dat u twijfelt over deze keuze. Om die reden is het goed om stil te staan bij de verschillende voor- en nadelen van een begrafenis en crematie.

Begrafenis

Tijdens een begrafenis hebben de nabestaanden de kans om de gehele uitvaart te blijven. Zij zullen de kist daadwerkelijk in het graf zien gaan. Dit kan als een mooie afsluiting ervaren worden. Daarnaast is het mogelijk om het graf te bezoeken op momenten dat de nabestaanden daar behoefte aan hebben. Zij hebben dan de mogelijkheid om daar een kaarsje aan te steken of bloemen neer te leggen. Het graf kunnen de nabestaanden zelf vormgeven. Zo kunt u bijvoorbeeld een struikje planten of bepaalde symbolische voorwerpen van de overledene neerleggen. Het is wel belangrijk om het graf regelmatig te onderhouden. Dit kost ook tijd en zorgt voor extra kosten.

Crematie

Naast een begrafenis, kunt u ook kiezen voor een crematie. Een crematie is over het algemeen goedkoper dan een begrafenis. Hoewel een begrafenis vaak lang duurt, hoeft dat bij een crematie niet zo te zijn. Nabestaanden hebben de kans om de as van de overledene ergens uit te strooien, te bewaren in een urn of zelfs te verwerken in sieraden. Het voordeel is dat de nabestaanden na een crematie de mogelijkheid hebben om de overledene dicht bij zich te dragen. Daar tegenover staat wel dat het hierdoor niet mogelijk is om de overledene te herdenken op een openbare, toegankelijke plek.

Welk type uitvaart is geschikt?

Uiteindelijk is het aan uzelf om een keuze te maken in het type uitvaart. Soms is de keuze eenvoudig gemaakt, bijvoorbeeld als er sprake is van een religie. Welk type uitvaart u ook overweegt, er is bij zowel de begrafenis als de crematie de mogelijkheid om het afscheid persoonlijk vorm te geven. Heeft u uw keuze gemaakt? Stel uw voorkeuren dan vast. Bespreek dit vervolgens met de dierbaren in uw omgeving. Op die manier zijn u en uw nabestaanden op de hoogte van de gekozen uitvaartwensen.

Neem contact met ons op

Heeft u desondanks moeite om een geschikte uitvaart vorm te geven of wilt u graag in gesprek met één van onze specialisten? Wij staan voor u klaar en helpen u graag verder. We zijn dagelijks bereikbaar via de telefoon, e-mail of het contactformulier op onze website. Samen met u zoeken we dan naar een geschikte oplossing.