‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Doodeng of doodgewoon?

Een goed gesprek over de dood blijft voor mensen een lastig onderwerp, ze vinden het soms zelfs doodeng. Het moment dat u realiseert dat het leven eindig is kan heel confronterend zijn en wordt regelmatig nog letterlijk doodgezwegen. Uit ervaringen met families die wij mochten begeleiden komt dat het ook wel eens naar voren dat het onderwerp ontweken wordt. Soms zelfs als de dood overduidelijk naderde. De nabestaanden gingen toen pas bedenken over hoe verder.

Voor ons als uitvaartorganisatie is het belangrijk dat er gesproken wordt over de afscheidswensen van overledene. Een goed gesprek over en in de levensfase ervoor is nog veel belangrijker. Om in alle openheid met elkaar te kunnen spreken over wat iemand die gaat overlijden bezig houdt, is dierbaar. Dit geeft steun, rust en vertrouwen. Ook voor de nabestaanden geeft het rust om over het einde te spreken. Het hoeft dan niet alleen te gaan over het verdriet als de overledene er niet meer is, maar ook om het leven dat geleefd is te vieren. Waar kijkt u met plezier en trots op terug? Wat zijn de hoogtepunten?

De overheid is recent een campagne gestart over dit onderwerp. Naast het stuk levenseindebegeleiding vanuit de zorg gaat het ook om de kwaliteit van leven. Voor iemand die hoort hij of zij niet meer beter wordt en de nabestaanden. Op de website www.overpalliatievezorg.nl staat veel informatie hierover. Daarnaast is er ook een gedeelte met tips over hoe u een gesprek over de dood kan starten met een dierbare. Er is zelfs een luisterlijn en een e-book met inspiratie om het gesprek op te starten. Een mooi initiatief dat hopelijk de dood wat meer deel van het leven maakt.

Samen maken we het bespreekbaar

Een uitvaart naar wens, waar u maar wilt