‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Het proces van rouw in vijf fases

Op het moment dat u een dierbare verliest, gaat u door een zware tijd heen. Naast de steun van vrienden en familie, kan het soms fijn zijn om uzelf te richten op de vijf fases van rouw. Dit proces geeft u meer zicht op de rouwverwerking en zorgt voor herkenning en helderheid. In dit artikel vertellen we hoe dit proces eruit ziet.

De vijf fases van rouw

Als u uw dierbare net bent verloren, staat de tijd even stil. Naarmate de tijd verstrijkt krijgt uw verdriet heel langzaam een plekje, hoewel de herinneringen altijd blijven bestaan. De fases die u doorloopt vanaf het moment dat u iemand verliest, wordt ook wel rouwverwerking genoemd. Hoewel voor iedereen rouwen anders is, verloopt de rouwverwerking voor velen door een aantal verschillende fases. Zo begint vaak vanaf het moment van overlijden de ontkenning, gevolgd door woede, onderhandelen, depressie en aanvaarden. We lopen onderstaand alle fases even kort door.

Fase 1: De ontkenning

De eerste fase wordt ook wel de ontkenningsfase genoemd. In deze fase wordt het overlijden van een dierbare als het ware ontkend. Het is een manier van zelfbescherming waarbij iedereen verdrietig is op zijn of haar eigen manier. Hoewel de ene persoon veel alleen wil zijn in deze fase, is de ander liever bij familie en vrienden. In deze fase kunt u zelf ontdekken wat voor u fijn voelt.

Fase 2: Woede

Na een periode van verdriet, dringt het langzaam door wat er precies gebeurd is. In deze fase staat u stil bij het feit dat dit nu de realiteit is, waarbij er vaak een soort woede ontstaat. Deze boosheid kunt u afreageren op de meest kleine dingen. Het is goed om te weten dat deze fase ook bij de rouwverwerking hoort.

Fase 3: Onderhandelen

In deze fase zien we vaak dat mensen zichzelf uitdagen om bepaalde doelen te behalen. Denk aan stoppen met roken of een verre reis maken. Het is vooral de gedachte waarbij u beseft dat u van het leven moet genieten en er alles aan wilt doen om een beter persoon te worden.

Fase 4: Depressie

Pas in deze fase begint u te beseffen wat er de afgelopen weken of zelfs maanden gebeurd is. We zeggen vaak ook wel dat dit de fase is dat de échte verwerking begint. Het is ontzettend lastig om het verlies te accepteren, waarbij velen zich machteloos voelen. In sommige gevallen kan dit tot een depressie leiden. Merkt u dat u hiermee te maken heeft? Laat dit dan ook weten aan uw omgeving. Praat met familie of vrienden of maak een afspraak bij een professionele rouwcoach. Hij of zij kan u ondersteunen tijdens deze fase, waardoor u zich ook gehoord voelt.

Fase 5: Aanvaarden

In de laatste fase lukt het u om het verlies van uw dierbare een plekje te geven. U kunt meer loslaten en naar de toekomst kijken. Het is hierbij belangrijk om ervan bewust te zijn dat uw dierbare niet wordt vergeten. U kunt met een lach en traan terugdenken aan alle mooie herinneringen met uw geliefde. Dit is de mooiste vorm van acceptatie.

Rouwverwerking: tips tijdens de fases van rouw

Hoewel de vijf verschillende fases van rouw u meer inzicht kunnen geven, is het rouwproces natuurlijk voor iedereen anders. Het is dan ook belangrijk om voor uzelf te ontdekken waar u zich het meest prettig bij voelt. Hieronder delen we een aantal tips die u wellicht kunnen helpen.

Laat uw emoties gaan

Vaak gaan uw emoties alle kanten op. Van verdriet tot boosheid; het is niet erg om dit even te laten gaan. Het hoort er eenmaal bij, hoewel het soms frustrerend kan zijn.

Praat met familie en vrienden

Het kan ontzettend fijn zijn om met familie en vrienden te praten over het verlies. Jullie begrijpen elkaar tenslotte beter en het is een mooie manier om samen fijne herinneringen op te halen. U zult snel voelen dat u niet de enige bent die door deze nare periode heengaat. Samen lachen en huilen hoort eenmaal bij de rouwverwerking.

Afleiding tijdens het rouwen

Hoewel u er misschien helemaal niet aan wilt denken, kan afleiding soms ook goed zijn om uw gedachten even te verzetten. Ga bijvoorbeeld met iemand uitwaaien op het strand, maak een lange wandeling door het bos of ga een paar uurtjes in de week sporten. Ook helpt het soms om uw gedachten op te schrijven.

Twijfel niet om hulp te vragen

Tenslotte komt het vaak voor dat mensen het spannend of niet nodig vinden om hulp te vragen. Het is belangrijk dat u beseft dat u dit niet alleen hoeft te doen. Steun van familie en vrienden kan hierin ontzettend fijn zijn. Ook zijn er professionele rouwcoaches te vinden die u op uw manier verder kunnen helpen.

Samen maken we het bespreekbaar

Een uitvaart naar wens, waar u maar wilt