‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Wat moet u regelen na een uitvaart?

De eerste dagen na het overlijden van een dierbare, zijn voor de nabestaande vaak emotioneel en zwaar. Er moet namelijk in een korte en emotionele periode veel worden geregeld voor de uitvaart. Als de begrafenis of crematie achter de rug is, moet er ook nog het een en ander worden geregeld. Denkt u bijvoorbeeld aan opzeggen van lidmaatschappen en het regelen van bankzaken. In dit blog geven we u een overzicht van alle zaken die na een uitvaart van een dierbare moeten gebeuren.

Het stopzetten van betaal- en spaarrekeningen

Meld het overlijden zo snel mogelijk bij de bank van de overledene. De meeste banken hebben hiervoor een speciale nabestaandedesk. Na het melden, blokkeert de bank alle rekeningen die op naam staan van de overledene. Zo kan er niks meer van de rekening worden afgeschreven. U heeft niet zomaar toegang tot een rekening van een overledene. Om toegang te krijgen, heeft u verschillende documenten nodig. Deze documenten zijn per bank verschillend. Gezamenlijke rekeningen worden nooit geblokkeerd.

Werk en pensioen

Was de overledene in loondienst ten tijde van het overlijden? Dan heeft een partner of kind vaak recht op een overlijdensuitkering. Een overlijdensuitkering bestaat uit een maandsalaris en opgebouwd vakantiegeld. De regeling kan zijn uitgebreid in een arbeidsovereenkomst. Meld het overlijden van uw partner ook bij zijn of haar pensioenfonds. Dit kunt u eventueel via de werkgever doorgeven. Als echtgenoot of partner van de overledene heeft u namelijk vaak recht op een nabestaandenpensioen.

Koopwoning

Was de overledene in het bezit van een koopwoning? Dan valt dit huis in zijn geheel in de nalatenschap. U kunt er dus zelf voor kiezen om het huis aan te houden of te verkopen. Let op! Het erven van een huis is niet zonder risico’s. Het is belangrijk dat u checkt of het huis niet minder waard is dan de openstaande hypotheek. Deze informatie kunt u opvragen bij de verstrekker van de hypotheek.

Had u samen met uw overleden partner een koopwoning in het bezit? Als u geen uitkering uit een overlijdensverzekering krijgt, dan lopen de hypotheeklasten gewoon door. Bij veel hypotheekverstrekkers is het een optie om na het overlijden van de partner de huidige hypotheekrente te betalen. U kunt dit bespreken met uw hypotheekverstrekker.

Huurwoning

Woonde de overledene alleen in een huurwoning? Wij adviseren u om de huur dan zo snel mogelijk op te zeggen. De huurkosten en de service kosten kunnen namelijk flink oplopen. Voor het opzeggen van het huurcontract, kunt u contact opnemen met de verhuurder.

Huurde u samen met uw overleden partner een woning? Controleer dan of het huurcontract ook op uw naam staat. Is dit niet het geval? Laat het contract dan zo snel mogelijk aanpassen. Zo kunt u met een gerust hart in de woning blijven wonen.

Auto

Was de overledene in het bezit van een auto of een ander voertuig? De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) krijgt automatisch een melding van overlijden. U hoeft dit dus niet te melden. Bent u de erfgename van het voertuig en wilt u de auto verkopen? Zorg er dan voor dat u het kentekenbewijs binnen 5 weken overschrijft op de naam van de nieuwe eigenaar. Ook als u de auto zelf besluit over te nemen.

Opzeggen abonnementen en lidmaatschappen

Wij raden u aan om abonnementen en lidmaatschappen zo snel mogelijk op te zeggen. Zo voorkomt u dat u voor onverwachte kosten komt te staan. Denk hierbij aan abonnementen op tijdschriften of kranten, telefoon- en internetabonnementen en andere online abonnementen (bijvoorbeeld Netflix of Spotify). Tevens raden wij u aan om lidmaatschappen van een vereniging of sportclub op te zeggen. Verder kunt u nagaan of de overledene donateur was van een goed doel en deze donaties ook stop zetten.

Sociale media

Was de overledene actief op verschillende sociale media platformen, bijvoorbeeld Facebook, Twitter of LinkedIn? Dan kunt u contact opnemen met het platform om een profiel te laten verwijderen. Meestal zijn alleen bevestigde familieleden bevoegd om dat te doen. U kunt er ook voor kiezen om een Facebookprofiel om te zetten in een gedenkpagina.

Meer informatie? Neem contact met ons op! Bekijk ook de checklist voor een uitvaart regelen.

Heeft u een vraag over de mogelijkheden om een uitvaart te laten verzorgen? Of heeft u een andere vraag? Neem dan contact op met een van onze medewerkers! Wij helpen u graag verder. Bel direct via 0800 5080 (gratis) of stuur een e-mail naar info@pc.nl.