‹ Bekijk alle inspiratie blog berichten

Wat moet u regelen na een uitvaart?

De eerste dagen na het overlijden van een dierbare, zijn voor de nabestaanden vaak emotioneel en zwaar. Er moet namelijk in een korte en emotionele periode veel worden geregeld voor de uitvaart. Als de begrafenis of crematie achter de rug is, moet er ook nog het een en ander worden geregeld. Denk bijvoorbeeld aan het opzeggen van lidmaatschappen en het regelen van bankzaken. In deze blog geven we u een overzicht van een aantal dingen die na een uitvaart geregeld moeten worden.

Het stopzetten van betaal- en spaarrekeningen

Na het overlijden van een dierbare is het belangrijk om de bank op de hoogte te stellen. De meeste banken hebben hiervoor een speciale nabestaandedesk. Na het melden, blokkeert de bank alle rekeningen die op naam staan van de overledene. Zo kan er niks meer van de rekening worden afgeschreven. U heeft niet zomaar toegang tot een rekening van een overledene. Om toegang te krijgen, heeft u verschillende documenten nodig, dit verschilt per bank. Als u een gezamenlijke rekening heeft dan kan de mederekeninghouder altijd blijven bankieren.

Werk en pensioen

Was de overledene op het moment van overlijden in loondienst, dan heeft de partner of een kind vaak recht op een overlijdensuitkering. Deze uitkering bestaat uit een maandsalaris en opgebouwd vakantiegeld. De specifieke voorwaarden kunnen zijn vastgelegd in de arbeidsovereenkomst.

Koopwoning

Bij het overlijden van een dierbare met een koopwoning staan erfgenamen voor belangrijke keuzes: het huis behouden of verkopen. Maar het erven van een huis is niet zonder risico’s. Het is belangrijk om te controleren of de waarde van het huis niet lager is dan het bedrag dat nog aan hypotheek openstaat. Deze informatie kunt u opvragen bij de hypotheekverstrekker.

Huurwoning

In het geval dat de overledene in een huurwoning woonde, zijn er specifieke stappen die genomen moeten worden. Zodra het overlijden is gemeld bij de verhuurder, wordt het huurcontract automatisch beëindigd aan het einde van de tweede maand na het overlijden. U heeft ook de optie om deze aan het einde van de eerste maand na het overlijden op te zeggen, met een opzegtermijn van één maand. Als erfgenaam bent u tijdens die periode verantwoordelijk voor de huurbetalingen.

Auto of motorvoertuigen

Bij het erven van een voertuig moet u het kentekenbewijs binnen een termijn van vijf weken overschrijven op uw naam of die van een nieuwe eigenaar. Het is belangrijk dat u dit doet om te voorkomen dat u verantwoordelijk wordt voor de APK, verzekering en motorrijtuigenbelasting.

Opzeggen abonnementen en lidmaatschappen

Om onverwachte kosten te voorkomen, is het verstandig om abonnementen en lidmaatschappen zo snel mogelijk op te zeggen. Denk aan abonnementen op tijdschriften, streamingdiensten, telefoon en internet.

Tip: bekijk de bankafschriften van de overledene voor een overzicht van (automatische) betalingen.

Meer weten?

We begrijpen dat er in deze periode veel op u afkomt en dat er nog veel vragen zijn. Op onze nazorgpagina vindt u uitgebreide informatie en verwijzingen naar onze gespecialiseerde partners, die u graag verder helpen.