‹ Bekijk alle verhalen

Dennis Ganseij, uitvaartbegeleider

“In het laatste jaar van mijn rechtenstudie had ik een bijbaan als kistendrager. Een leerzame periode, omdat ik heel wat uitvaartorganisaties van binnen heb gezien. Toen ik na mijn afstuderen werd gevraagd om voor een uitvaartondernemer in Hilversum te werken, hoefde ik niet lang na te denken. Het bleek een goeie keuze: ik heb de uitvaartbranche nooit meer verlaten.

‘Ik maak geen keuzes, dat doet de familie zelf. Ik zorg er wel voor dat alle wensen besproken worden’

Wat ik mooi vind aan mijn beroep: ik begeleid families van A tot Z. Als uitvaartleider kom je bij mensen thuis in een zware periode. Zij moeten hun vertrouwen volledig in jouw handen leggen terwijl ze je niet kennen. Je moet ze het gevoel geven: ik ben er voor jullie en het komt in orde. Goed kunnen luisteren, goed kunnen analyseren wat mensen willen, is het allerbelangrijkste in ons vak. Waar ligt de behoefte? Niet alles ligt aan de oppervlakte, soms moet ik doorvragen. Om uiteindelijk te komen tot een persoonlijke uitvaart die de nabestaanden kan helpen bij de verwerking. Als ik verschillen voel bij familieleden onderling, is het de kunst om ook diegenen te horen die wat stiller zijn. Daarom kijk ik tijdens de gesprekken iedereen goed aan om te zien of ze op één lijn zitten. Ik maak geen keuzes, dat is niet mijn taak. Mijn functie is sturend.

Het komt weleens voor dat familieleden in het buitenland zijn, bijvoorbeeld in de vakantieperiode. Die bel ik dan om te horen of zij wensen hebben die nog niet genoemd zijn. Ook is het belangrijk om te bespreken of er kinderen bij de uitvaart zijn. En zo ja, of de familie die erbij wil betrekken. Bijvoorbeeld door ze een kaarsje te laten aansteken. Of de kist te laten beschilderen. Alles kan.

‘Als nabestaanden terugkijken op een mooie uitvaart, ben ik blij. Dan heb ik gedaan wat zij wilden, daar gaat het om’

Omdat ik precies weet wat er is afgesproken, begeleid ik in principe het complete traject vanaf het eerste gesprek tot en met de uitvaart. Als de familie terugkijkt op een mooie uitvaart ben ik blij. Dan heb ik gedaan wat zij wilden, daar gaat het om.”

Dennis Ganseij
Uitvaartbegeleider