‹ Bekijk alle verhalen

Isaias Sousa, medewerker vervoer en verzorging

Waarom heb je voor dit werk gekozen?

“Ik kom uit de auto- en metaaltechniek en had nooit gedacht dat ik dit werk zou doen. Tot op een dag een naast familielid overleed. Hij kreeg een hartaanval, kwam ten val en stierf op straat. De volgende dag bezochten we hem in een rouwcentrum van PC. Hij lag daar keurig netjes in de kist, helemaal mooi gemaakt. Het contact met de mensen van het uitvaartcentrum en het werk dat ze hadden gedaan wekte mijn interesse en ik werd nieuwsgierig. Enige tijd later heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben met een brief onder mijn arm naar PC Uitvaart gegaan. Dat is nu twintig jaar geleden.”

Kun je kort omschrijven wat je baan inhoudt?

“Ons werk begint met aanvoelen, aftasten. Mijn collega en ik zijn de eerste personen die nabestaanden zien na het overlijden van een geliefde. Soms kom je in een zware emotionele bubbel, dan probeer je een houvast en informatiepunt voor de mensen te zijn. Dat doen we onder meer door rustig te vertellen wat er gaat gebeuren. We brengen de overledene eerst naar ons uitvaartcentrum. Als de wensen voor het afscheid bekend zijn, doen we de verzorging: wassen, kleden en in de kist leggen. Dat kan ook met de familie samen.”

Mijn collega en ik zijn de eerste personen die nabestaanden zien na het overlijden van een geliefde

Wat vind je het mooist aan je werk?

“Het gebeurt wel dat iemand na het overlijden van een geliefde bang is om diegene te zien of aan te raken. Bijvoorbeeld omdat de overledene door ziekte of een ongeval niet meer als zichzelf eruitziet. Als ik door mijn werk goed te doen die angst kan wegnemen, mensen de vrijheid kan geven om afscheid te nemen, dan heb ik een voldane werkdag. Dat mensen me bedanken en zeggen: wat was het mooi, wat ben ik blij dat ik dit heb gedaan. Daar doe ik het voor.”

Dat mensen me bedanken en zeggen: wat was het mooi, wat ben ik blij dat ik dit heb gedaan. Daar doe ik het voor

Wat maakt werken bij PC Uitvaart zo bijzonder?

“Tot voor kort werkten er bij vervoer en verzorging alleen mannen. Dat heeft er mee te maken dat het fysiek best zwaar werk is. Sinds een aantal jaar hebben we ook vrouwelijke teamleden en dat vind ik prachtig, zij zijn een goede aanvulling. Ons team werkt in wisselende duo’s en we zijn er altijd voor elkaar. Dat is voor mij ook de kern van PC Uitvaart, dat je het sámen doet. Dat maakt dit werk zo mooi.”